Joulukiireiden keskellä maistuu ranskalainen sipulikeitto. Sen voi hauduttaa vaikka edellispäivänä ja lämmittää ja kuorruttaa seuraavina päivinä tarpeen mukaan sopivan määrän. Leikkaa sipulit viipaleiksi terävällä veitsellä, mandoliinilla, tai yleiskoneen viipalointiterällä.
Ranskalainen sipulikeitto
600-700 g sipulia (viipaloituna runsas 1 l)
2 rkl voita
2 rkl öljyä
1 tl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
n. 2 l lihalientä (kuutiosta tai fondista)
1/2 dl sitruunamehua tai 1 dl valkoviiniä
suolaa
mustapippuria myllystä
(tilkka konjakkia)
seka- tai vehnäleipää viipaleina tai kuutioina
juustoraastetta
1. Kuori sipulit ja kuutioi ne ohuiksi.
2. Valmista keitto paksupohjaisessa isossa kattilassa. Anna voinokareen ja öljyn kuumeta, lisää sipulit ja anna hautua miedohkolla lämmöllä n. 15 min.kannen alla.
3. Ota kansi pois ja ripottele joukkoon sokeri, sekoita ja anna kullottua kullankeltaisiksi mutta ei varsinaisesti ruskistua. Ripottele välillä sekaan myös jauhot ja kullota kaiken kaikkiaan 30-40 minuuttia.
4. Kaada sekaan valkoviini, jos käytät sitä sekä kuuma lihaliemi. Anna porista hiljalleen 1-1,5 tuntia. Mausta sitruunamehulla, jos et käyttänyt valkoviiniä, suolalla tarpeen mukaan ja mustapippurilla sekä halutessasi konjakkilorauksella. Saat hyvää keittoa lyhyemmilläkin ajoilla, mutta makua on huomattavasti parempi, kun sipulia ja keittoa jaksaa hauduttaa pitkään.
5. Voit tarjota juustolla kuorrutetut leipäviipaleet erikseen. Tai jaa keitto kuumana uuninkestäviin annoskulhoihin tai lautasiin, nosta päälle paahdettu leipäviipale tai leipäkuutioita ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kuorruta hetki kuumassa uunissa tai grillivastuksen alla. 6. Jälkiruuaksi maistuu esim. pannari, jäätelö tai jogurtti suomalaisen mansikkasoseen kanssa.