17-vuotias kuoli kolarissa leikkuupuimurin tukittua koko tien – maanviljelijää syytetään törkeästä kuolemantuottamuksesta

17-vuotias kolaroi leikkuupuimurin kanssa ja kuoli 0:40
Katso videolta, miten puimuri tukki kohtalokkaasti koko autotien.

17-vuotias nuorukainen kuoli kolaroituaan tien tukkineen leikkuupuimurin kanssa toissa vuonna. Nyt puimurin kuljettajaa syytetään oikeudessa törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Onnettomuus tapahtui Orimattilassa Mallusjoentiellä 7. syyskuuta vuonna 2020. Puintitöissä ollut leikkuupuimuri oli siirtymässä tietä pitkin lyhyttä matkaa pellolta toiselle niin, että sen leikkuupöytä oli asennettuna puimurin etuosaan. Yli 7,5 metrinen leikkuupöytä on niin leveä, että se peitti käytännössä koko tien ja esti turvallisen kohtaamisen. Leikkuuterät olivat leikkuupöydän yläasennossa noin 1,3 metrin korkeudessa maasta.

Puimuria vastaan oli ajanut henkilöautolla 17-vuotias nuorukainen, joka kuoli törmäyksessä saamiinsa vammohin. Paikalla nopeusrajoitus oli 80 kilometriä tunnissa.

Syyttäjä katsoo, että leikkuupöytää olisi voinut hinata puimurin takana riskin pienentämiseksi.

Syyttäjä vaatii viisikymppiselle miehelle noin puolen vuoden ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että puimurin leveys tosiaan esti sen ohittamisen niin vastaantulevien kuin takaa tulevien osalta. Siitä käy myös ilmi auringon paistaneen onnettomuushetkellä iltaseitsemän aikoihin varsin matalalta, mikä on voinut haitata nuorukaisen mahdollisuuksia havaita hengenvaarallinen tilanne ennen, kun oli liian myöhäistä.

Omaiset julkaisivat Etelä-Suomen Sanomissa kuolleen nuorukaisen muistokirjoituksen. Siinä nuoren miehen kerrotaan odottaneen kutsuntoja ja haaveilleen lentosotakouluun pääsystä. Hän olisi täyttänyt 18-vuotta vain parin viikon kuluttua.

Korjattu 7.5.2022 klo 13.21 ingressiin, että kyse oli toissa vuodesta eikä viime vuodesta, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin. 

Lue myös:

    Uusimmat