Mainos

1600 opiskelijaa jäämässä ilman opintolainaa maksuhäiriön takia

Lainantakausta vaille jäävien määrä saattaa kasvaa sitä mukaa kuin uudet opiskelijat toimittavat hakemuksensa Kelaan.

Noin 1600 opiskelijalle ei ole annettu valtion takausta opintolainaan maksuhäiriöiden takia.

Kansaneläkelaitos tarkisti tänä kesänä ensimmäistä kertaa opiskelijoiden luottotiedot ennen ensi lukuvuoden lainantakauspäätösten antamista. Tarkoituksena on vähentää valtion menoja maksamattomien opintolainojen takaajana.

Opiskelijoille, joilla on merkintä luottotiedoissa, on lähetetty kirje, jossa heitä pyydetään selvittämään tilanteensa Kelalle. Lopullista päätöstä lainantakauksesta ei ole vielä tehty heidän kohdallaan.

Maksuhäiriöiden takia ilman lainantakauspäätöstä jääneistä kaksi kolmannesta opiskelee toisen asteen oppilaitoksissa ja yksi kolmannes yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.

Kelassa on tähän mennessä käsitelty yhteensä noin 65 000 opintolainan takaushakemusta ensi lukuvuodeksi. Lukuun ei sisälly uusien opiskelijoiden osuus.

Maksuhäiriöiden takia ilman lainantakausta jäävien määrä saattaa kasvaa sitä mukaa kuin uudet opiskelijat toimittavat lainantakaushakemuksensa Kelaan. Vuosittain Kela käsittelee noin 130 000 opintolainan takaushakemusta.

Kyse vakavista maksuhäiriöistä

Pieni, yksittäinen maksuhäiriö ei ole esteenä lainantakauksen saamiselle, vaan kyse on niin sanotuista vakavista maksuhäiriöistä.

Ilman takausta jääneet opiskelijat saavat kuitenkin vielä tilaisuuden myönteiseen päätökseen, jos he selvittävät maksuhäiriönsä syyt Kelalle.

Takauksen voi saada häiriöstä huolimatta, jos velka on jo maksettu tai jos lainan myöntämiselle on muuten painavia syitä. Esimerkiksi velkaantuminen lainan takaajana olemisen takia tai avioeron yhteydessä on lieventävä syy, johon vetoamalla opintolainan takauksen voi saada. Maksuhäiriö ei ole automaattinen syy evätä lainantakaus, vaan opiskelijan kokonaistilanne vaikuttaa päätöksen syntymiseen.

-Jos näyttää todennäköiseltä, että opiskelijan taloudellinen tilanne on paranemaan eikä huononemaan päin, hän voi saada lainantakauksen maksuhäiriöstä huolimatta, Paula Viljanen Kelasta sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.