Parsan keittäminen (4 annosta)
- 16 parsaa
- 2 l vettä
- 3 rkl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 50 g voita
Kuori parsat ja leikkaa tyvestä noin 2 cm tai kuivan näköinen osa pois. Mittaa kattilaan vesi, suolaa, sokeria, valkoviinietikka sekä voi ja kiehauta. Sido parsat nipuksi ja keitä pystyssä niin, että nuput kypsyvät höyryssä noin 6 minuuttia. Parsat voi keittää myös isossa laakeassa kattilassa sitomatta. Keitä parsat silloin niukassa vedessä niin että ne juuri ja juuri peittyvät.
Pariloitua lohta, parsaa, voisula ja uppomuna (4 annosta)
- 12-16 parsaa
- 300 g lohifileetä
- 12-16 parsaa
- 1/2 dl kirkastettua voita
- suolaa
- 4 kananmunaa
- 1 l vettä
- 2 rkl väkiviinaetikkaa
Keitä parsat kuten edellä. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita ja pariloi ne nopeasti pannulla. Mausta viipaleet kevyesti suolalla. Laita vesi kiehumaan ja lisää veteen etikka. Riko kananmuna esimerkiksi kastikekauhaan ja laita veteen mahdollisimman läheltä ja keitä noin 4 minuuttia. Nosta reikäkauhalla vedestä ja kasta kylmään veteen ja asettele lohen ja parsojen päälle, kaada päälle kuumaa voisulaa.
Parsaa Hollandaise (4 annosta)
- 12-16 parsaa
- 4 keltuaista
- 2 salottisipulia
- 2 rkl valkoviiniä
- 2 laakerinlehteä
- suolaa ja valkopippuria
- tuoretta timjamia
- 1 dl vettä
- 250 g voita sulatettuna
- (1 dl kermaa löysänä vaahtona)
Mittaa kattilaan hienonnetut sipulit, viini, vesi ja mausteet. Keitä lientä kasaan kunnes sitä on jäljellä noin puoli desilitraa. Vatkaa keltuaiset rikki kulhossa ja sekoita reduktio joukkoon hyvin sekoittaen. Kypsennä kastike vesihauteessa koko ajan hyvin sekoittaen. Nosta kattila pois vesihauteesta ja lisää kastikkeeseen voisula pieninä erinä koko ajan sekoittaen. (Viimeistele kastike halutessasi kermavaahdolla.). Keitä parsat ylhäällä olevan ohjeen mukaan. Asettele parsat lautaselle ja lusikoi päälle kastiketta.
Resepti: Jyrki Sukula/ Ruokala