maalaisleipää
valkosipulia
oliivi- tai rypsiöljyä
tomaattia
suolaa
mustapippuria
basilikaa
1. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi ja mausta suolalla, rouhitulla mustapippurilla, öljytilkalla ja basilikalla.
2. Leikkaa maalaisleivästä reiluja viipaleita ja paahda ne . Sipaise pintaan vähän öljyä ja hiero halkaistulla valkosipulilla.
3. Levitä päälle maustettua tomaattia. Tarjoa esim. alku- tai välipalana.
Tuoretomaattikeitto
noin 800 g kypsiä tomaatteja
2-3 dl kookosmaitoa tai ruokakermaa
2 valkosipulin kynttä
chiliä
mustapippuria
ripaus sokeria
(muutama aurinkokuivattu tomaatti)
(vähän vettä tai kanalientä)
korianteria tai basilikaa
1. Lohko tomaatit ja poista kanta. (Jos haluat poistaa kuoren tomaateista, tee pintaan ristiviilto, kasta kiehuvaan veteen hetkeksi ja nosta sen jälkeen heti kylmään veteen jäähtymään. Vedä kuori pois ja lohko tomaatit vasta tämän jälkeen.)
2. Kaada tomaattilohkot monitoimikoneeseen tai tehosekoittajaan, lisää paloiteltu valkosipuli ja kookosmaito tai kerma sekä väriä parantamaan muutama aurinokokuivattu tomaatti ja hienonna tasaisen sileäksi.
3. Mausta keitto chilillä ja ripauksella sokeria ja jäähdytä. Jos keitto on liian sakeaa, lisää vähän vettä tai kanalientä.
4. Silppua keiton pinnalle tuoretta basilikaa tai korianteria ja tarjoa keiton seuraksi paahdettuja leipäkuutioita tai muuta hyvää leipää. 5. Keitto maistuu myös kuumana; kuullota tomaatteja ja valkosipulia hetki öljyssä, lisää tilkka kanalientä ja hauduta 10-20 minuuttia. Surauta hienoksi ja lisää kookosmaito tai kerma. Kuumenna kiehuvkaksi ja mausta.