12.5.2003 Tuorepasta ja tomaatti-fetapikakastike pastalle

4 keskikokoista kananmunaa
noin 5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
(1 rkl öljyä)

1. Aseta leikkuuterä tehosekoittimen kulhoon. Kaada kulhoon kaikki raaka-aineet. Käynnistä kone, pysäytä ja käynnistä uudelleen. Jatka tätä, kunnes taikina on kokonaan sekoittunut. Anna koneen käydä vielä minuutin ajan. Jos taikina tuntuu kuivalta, lisää tilkka öljyä.
2. Laita taikina tuorekelmuun käärittynä jääkaappiin lepäämään vähintään tunnin ajaksi. Kaaviloi taikina pastakoneen isoimman välin läpi muutaman kerran. Taita taikina joka välissä kaksinkerroin.
3. Säädä kone askel kerrallaan ohuemmalle välille ja kauli taikina yhä ohuemmaksi. Kauli taikina kaksi kertaa ohuimmasta välistä. Jauhota taikinalevy ja kääri löyhäksi rullaksi. Leikkaa ohuita tai paksuja pastanauhoja. Irrottele nauhat toisistaan.
4. Anna nauhojen kuivahtaa noin15 minuuttia ennen keittämistä esimerkiksi pyyhkeen päällä tuolin selkänojalla. Useamman päivän säilyttämistä varten kääri nauhat löyhälle rullalle.

5. Keittäminen: Varaa pastaa noin 400-500 g ruokailijaa kohden. Keitä pasta runsaassa vedessä, johon on lisätty öljyä ja suolaa. Öljy estää pastaa tarttumasta yhteen ja kiehumasta yli. Pastan kypsyyttä kannattaa kokeilla maistamalla. Tuorepastan kypsymisajaksi riittää usein 1-3 minuuttia.
6. Siivilöi pasta. Jos et käytä pastaa heti, huuhtele se kylmällä vedellä kypsymisen pysäyttämiseksi. Pastaa ei tarvitse huuhdella, jos kastikkeen sekoittaa kypsän pastan joukkoon välittömästä ja asettaa myös tarjolle.

Vinkki: Pastataikinan voi kaulia myös tavallisella kaulimella hyvin jauhotetulla pöydällä. Kauliminen vaatii hieman käsilihaksia, mutta lopputulos aivan yhtä hyvä kuin koneellakin kaulittu. Taikina kannattaa kääntää kaulimisen aikana muutaman kerran kaksinkerroin, kuten pastakoneellakin valmistettaessa. Näin levystä saa tasaisemman niin paksuudeltaan kuin reunoiltakin.

Tomaatti-fetapikakastike pastalle

3 kypsää tomaattia
n. 10 mustaa oliivia
100 g fetajuustoa
2 kevätsipulin vartta
rucolaa
mustapippuria
basilikaa
1 rkl oliiviöljyä

1. Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Silppua sipulin varret, rucola ja basilika.
2. Murusta fetajuusto palasiksi.
3. Sekoita tomaattikuutiot, feta, sipulinvarsisilppu, oliivit, rucola, basilika ja oliiviöljy. Rouhi seokseen mustapippuria.
4. Sekoittele tomaattiseos pastan joukkoon.

Raviolit


1 annos tuorepastataikinaa

100 g kylmäsavulammasta tai -poroa hienonnettuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
tuoretta rosmariinia tai timjamia

150 g maksapasteijaa
1/2 dl parmesaanijuusto raasteena
1 pieni punasipuli hienonnettuna
persiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna
1 rkl kapriksia
150 g maustamatonta tuorejuustoa
pippuria

Valmista pastataikina yllä olevan ohjeen mukaan. Anna vetäytyä hyvin. Sekoita täytteen aineet keskenään.

Ravioleiden valmistus:

1. Leikkaa taikina neljään osaan. Kaaviloi taikina pastakoneen isoimman välin läpi muutaman kerran. Taita taikina joka välissä kaksinkerroin.
2. Säädä kone askel kerrallaan ohuemmalle välille ja kauli taikina yhä ohuemmaksi. Kauli taikina kaksi kertaa ohuimmasta välistä.
3. Levitä taikina työpöydälle ja leikkaa kahdeksi yhtä suureksi levyksi. Laita toiselle levylle täytettä tasaisin välein.
4. Kostuta taikinan pinta vedellä sumutuspullon tai sudin avulla.
5. Nosta toinen levy päälle ja painele taikina tiukasti kiinni, siten ettei väliin jää lainkaan ilmaa. Sisään jäänyt ilma avaa raviolin keittämisen aikana. Jos ilmaa kuitenkin jää, voi taikinaan tehdä pienen reiän ja painella ilman siitä ulos.
6. Pyöreitä ravioleja saat leikkaamalla ne irti taikinalevystä jauhotetulla juomalasin reunalla. Neliskulmaiset raviolit voi leikata toisistaan taikinapyörällä tai veitsellä.
7. Painele leikkauspinta kiinni haarukalla. Keitä raviolit heti tai laita ne hetkeksi jääkaappiin leivinpapereiden väliin, jotta ne eivät kuivu. Keitä raviolit runsaassa, ei aivan kiehuvassa, reippaasti suolatussa vedessä, noin 5 minuuttia.

Vinkki: Pastataikinan voi kaulia myös tavallisella kaulimella hyvin jauhotetulla pöydällä. Kauliminen vaatii hieman käsilihaksia, mutta lopputulos aivan yhtä hyvä kuin koneellakin kaulittu. Taikina kannattaa kääntää kaulimisen aikana muutaman kerran kaksinkerroin, kuten pastakoneellakin valmistettaessa. Näin levystä saa tasaisemman niin paksuudeltaan kuin reunoiltakin.

Vinkki: Raviolit voi myös pakastaa. Pakasta ne toisistaan erillisinä esimerkiksi tarjottimen tai leivinpaperin päällä ja laita sitten tiiviiseen astiaan ja raviolien väliin leivinpaperia. Raviolit voivat olla pakastimessa noin kuukauden.


Lue myös:

    Uusimmat