11.5.2003 Kärrynpyörästä yrttiympyrä

Ohjelmassa korjataan ihastuttava vanha puinen kärrynpyörä, joka kuljetaan restauroinnin jälkeen uuteen ympäristöönsä ja virkaansa.

Pyörän neljän puolan väliin istutetaan erilaisia yrttejä. Keskelle sijoitetaan rautaobeliski, jonka ympärille istutetaan yksivuotisia, kauniisti kukkivia köynnöksiä.

Antiikkiliikkeessä käydään etsimässä ihania, vanhoja esineitä puutarhan kaunistukseksi.

Yrttitarhan sijoittaminen puutarhaan

Useimmat yrttikasvit vaativat aurinkoisen ja suojaisan kasvupaikan. Puutarhasta etsitään siis ensimmäiseksi nämä ehdot mahdollisimman tarkkaan täyttävä paikka. Mikäli puutarhastasi ei tällaista löydy, voidaan yrttiympyrä toki sijoittaa puolivarjoonkin. Puolivarjossa viihtyvät esimerkiksi tilli, persilja, rakuuna, köynnöskrassi ja kirveli.

Koristeellisen yrttitarhan sijoittamisessa puutarhaan on otettava huomioon myös sen merkitys katseenvangitsijana: sitä ei suinkaan kannata sijoittaa puutarhan takimmaiseen nurkkaan vaan vaikkapa oleskelualueen yhteyteen, jossa se tuottaa myös silmän iloa. Jos puutarhassa on useampi vaihtoehtoinen paikka, kärrynpyörää on helppo liikutella ja mallailla eri paikkoihin. Kun oikea on löytynyt, pyörä sijoitetaan paikalleen.

Puisen kärrynpyörän kunnostaminen

Huonokuntoinen, ajan saatossa rapistunut puupyörä vaatii kunnostusta. Siitä poistetaan kaikki laho, joka korvataan uudella puulla: puusta veistetään sopivan kokoisia ja muotoisia kappaleita lahonneen tilalle. Lopuksi koko pyörä käsitellään kyllästysaineella.

Yrttitarhan rajaukset


Pyörähän on itsessään yrttitarhan reunat, mutta monesti lisäilmettä saadaan, kun sen ympärille asennetaan joko laatta- tai kivipintainen "käytävä." Tällainen käytävä pyörän ulkoreunalla helpottaa hoitotöitä ja tuo yrttiympyrän kauniisti ja tehokkaasti esille.

Ohjelmassamme yrttiympyrä sijoitetaan lähelle puupatiota. Siksi puupyörän ja pation väliin levitetään suodatinkangas, jonka päälle ladotaan seulanpääkiviä. Seulanpääkivet ovat paitsi kauniita, myös oiva ratkaisu pation ja puupyörän väliin jäävän kapean maakaistan kunnossapitoon.

Puupyörän alle sijoitetaan läpipoltetut tiilet, ettei pyörä joudu olemaan kosketuksessa maan kanssa. Tiilet ladotaan soran päälle ja ne suoristetaan vatupassin avulla.

Ja yrttipyörästään kunnolla huolehtivahan näkee kyllä mielellään myös sen vaivan, että korjaa sen talveksi suojaan!

Kasvualusta

Yrttiympyrä on sen kokoinen, että siihen on helppo tuoda kokonaan uusi kasvualusta. Koska yrtit tulevat toimeen melko vähäravinteisessa maassa, paras kasvualusta on vain kohtuullisesti lannoitettu hiekkamulta- tai hietamaa. Jäykät, kylmät savimaat eivät sovellu yrttikasvien viljelyyn.

Tärkeää! Ennen viljelmän perustamista puhdista alue kokonaan etenkin monivuotisista juuririkkakasveista!

Viljelmän peruslannoitukseksi sopivat kompostoitu karjanlanta tai moniravinteiset lannoitteet. Useat lajit suosivat kalkkipitoista maata, joten tuhkan tai dolomiittikalkin lisäys on tarpeen ennen viljelyn aloittamista. Runsas typpilannoitus vähentää maustekasvien aromipitoisuutta, minkä vuoksi sitä annetaan vain kohtuullisesti keväällä.

Kylvö ja istutus

Etupäässä mauste- ja lääkekasvit lisätään siemenestä. Kotitarvetta varten saa tavallisesti yhdestä annospussista niin paljon taimia, että yrttejä riittää säilöttäväksikin. Osan kasveista voi jättää siementämään, jolloin saadaan omaa siementä lisäystä varten.

Avomaalle siirrettävät esikasvatetut taimet tulee ensin karaista ja istuttaa ulos vasta kesäkuun puolella hallan vaaran mentyä ohi. Hennot taimet kannattaa suojata kylmältä harsokatteella. Pitkän kasvuajan vaativat lajit kylvetään aikaisin keväällä esikasvatettavaksi. Huhti-toukokuun kylvöksistä ehtii saada taimet istutettaviksi avomaalle maan lämmettyä. Kylvöalustaksi sopii vähäravinteinen ja ilmava turvemulta tai multahiekkaseos. Siemenet kylvetään hajakylvönä kylvölaatikkoon tai 2-5 siemenen ryhmissä suoraan ruukkuihin. Hajakylvöksestä taimet koulitaan yksitellen tai pieninä tuppaina sitten kun ensimmäiset kasvulehdet ovat kehittyneet.

Avomaalla kylvöt aloitetaan vasta sitten kun maa on lämmennyt. Aikaisin keväällä kylvetään kestävät lajit sekä lajit joiden itämisaika on pitkä. Tällaisia ovat muun muassa sinappi, ruohosipuli, persilja, tilli ja kumina. Aremmat lajit kuten sitruunamelissa ja meirami kylvetään vasta kesäkuun puolella. Syksyllä kylvetään lajit jotka tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen. Myös hitaasti itävä persilja voidaan kylvää syksyllä.

Siemenpakkauksien ohjeet ovat selkeitä ja niiden mukaan on helppo edetä. Yleisesti voidaan sanoa, että mitä pienemmät siemenet ovat , sen lähemmäksi maan pintaa ne kylvetään. Siementen itäminen nopeutuu kun kylvösten päälle levitetään peiteharso, joka estää kosteuden haihtumista maaperästä ja pitää lämpötilan otollisena itämiselle. Kasvuun lähdön jälkeen taiminen harvennuksesta tulee huolehtia. Älä istuta esikasvatettuja taimia liian tiheään vaan jätä niille runsaasti kasvuvaraa.

Siementen suojaaminen

Kylvetyt siemenet kannattaa suojata verkolla, jotteivät linnut pääsisi nauttimaan niiltä kiellettyjä herkkuja. Luonnollinen tai muovikate estää kosteuden haihtumisen ja tukahduttaa rikkaruohot, mikä lyhentää kasvatusaikaa huomattavasti. Luonnollinen kate, kuten leikattu ruoho tulisi levittää rivien väliin kun taimet ovat jo niin isoja, etteivät ne pääse tukahtumaan.

Helpommalla makuja keittiöönsä haluava istuttaa valmiit yrttien taimet kunnostettuun maahan ja huolehtii kastelusta ja rikkakasvien poistosta. .

Yrttiympyrän hoito

Yrttitarha vaatii jatkuvaa hoitoa, muutoin sato väistämättä kärsii. Rikkakasvit on pidettävä kurissa säännöllisellä haraamisella ja kitkemisellä. Lisäksi kastellaan tarvittaessa sekä suojataan arat lajit hallaa ja pakkasta vastaan. Kastelu on tärkeintä ratkaisevissa kasvuvaiheissa: ruusukkeen muodostumisen, versomisen sekä nuppujen ja kukkien kehittymisen alkaessa keväällä ja alkukesällä.

Koska kasvituholaisista - ja taudeista ei meillä ole toistaiseksi ollut mainittavaa haittaa, kasvinsuojelua tarvitaan todella harvoin. Monivuotisten yrttien talvisuojaksi sopii vaikkapa olki-, turve-, havukate, joka levitetään maan routaantumisen jälkeen myöhään syksyllä. Arimmat lajit kuten laventeli ja rosmariini kannattaa ottaa sisälle kellariin tai kasvihuoneeseen talvehtimaan.

Yrttiympyrä kauniina koko kasvukauden

Yritä pitää yrttitarha kauniina koko kesän ajan! Toisin kuin vihannestarhassa, jossa sadonkorjuu jättää rumia aukkoja, yrttitarha vain paranee satoa korjattaessa. Kun kasvin latvuksesta napsitaan satoa, latvus vain tuuheutuu entisestään

Kasvata kuitenkin ruukuissa tai laatikoissa varalta nuoria taimia, joilla voit korvata jostakin syystä poistamasi kasvit.

Yrttiympyrän joukkoon symmetrisesti istutetut kesäkukat sekä keskelle sijoitettu kanariankrassia kasvava rautaobeliski kruunaavat kokonaisuuden. Koristeellinen yrttitarha on enemmän kuin pelkkää silmän ruokaa!

Hinnat:

Puupyörä 0 euroa
Pyörän entisöinnin hinta riippuu omistajan taidoista ja pyörän peruskunnosta. Ohjelman pyörän restaurointi maksoi 129 euroa.
(Hienopuuseppä, Design Oy Kaakkurivaara, Koskenkylä)

Rautaobeliski 50-100 euroa
Tiilet 12.10 euroa
Biolanin multa 23.95 euroa

kasvit:

4 kpl kanariankrassi - Tropaeoleum peregrinum, 2,50-10 euroa
2 kpl runkolaventeli - Lavandula angustifolia, 35-70 euroa
2 kpl runkorosmariini - Rosmarinus officinalis, 35-70 euroa
12 kpl lemmikki - Myosotis spp. 3.20 euroa kpl, 8-40 euroa
8 kpl marketta - Chrysanthemum frutescens, 3.50-28 euroa
8 kpl mansikka - Fragaria 4,50-36 euroa
3 kpl sitruunamelissa - Melissa officinalis
3 kpl minttu - Mentha 3 kpl timjami - Thymus spp., 3.20-28.80 euroa
12 kpl rosmariini 4.90-58.80 euroa
12 kpl laventeli 4.90-58.80 euroa

yhteensä: 400,40 euroa

Tämä sisältö on esitetty tv:ssä 11.5.2003.

Huom. mainitut hinnat ja yhteystiedot ovat esitysajankohdan mukaisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja