11.1. Fetapiiras ja Aslakin "Toiseksi paras" piirakka

Välimeren fetapiiras

  • Pohja:
  • 200 g voita tai margariinia
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kylmää vettä
  • 0,5 dl fetajuustopurkin marinadilientä
  • Täyte:
  • 300g lampaan jauhelihaa tai naudan jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä
  • 2 tl oreganoa
  • (suolaa)
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 prk fetajuustoa kuutioina
  • 1 dl suikaloitua paprikaa
  • 1 dl viipaloituja oliiveja
  • 0,5 dl hienonnettua persiljaa
  • 2 dl ranskankermaa
  • 2 dl maitoa tai kevytkermaa
  • 4 munaa

Nypi rasva ja jauhot raemaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja fetajuuston liemi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.Anna taikinan rauhoittua jääkaapissa.Painele taikina suuren piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Kuumenna pannulla öljy ja ruskista jauheliha sekä sipulisilput. Mausta seos oreganolla ja (suolalla) ota huomioon fetajuuston suolaisuus. Anna jäähtyä. Sekoita valutetut fetajuustokuutiot, paprikasuikaleet, oliivit ja persiljasilppu jauhelihan joukkoon. Yhdistä keskenään maitotuotteet ja munat. Levitä taikinoidun piirasvuoan pohjalle jauhelihaseos ja kaada päälle muna-kermaseos.

Kypsennä piirasta uunin alatasolla 180 asteessa noin tunti. Tarjoa lisänä raikasta salaattia.

Fetapiiraan resepti: Kyllikki Nieminen, resepti palkittiin Ruokalan Paras piirakkaresepti -kilpailussa.

Aslakin "Toiseksi paras" piirakka

  • Pohja:
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 100 g voita
  • 2 rkl vettä
  • 2 dl sinileima emmentaalia
  • Täyte:
  • 200 g kylmäsavuporoa
  • 100 g suppilovahveroita
  • n. 10-15 cm purjoa
  • 50 g aurajuustoa
  • 2 dl kermajuustoraastetta
  • 1 muna
  • 2 dl kuohukermaa
  • mustapippuria
  • tillisilppua

Nypi jauhot ja rasva, lisää kylmä vesi ja juustoraaste. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan. Silppua purjo, kuullota rasvassa sienten kanssa ja lisää savuporo. Levitä seos pohjan päälle. Sekoita kerma, muna, juustoraaste ja mausteet. Kaada piirakan päälle. Viimeistele piiras aurajuustolla.

Paista uunin ala-osassa 200 asteessa n.30 min.

Resepti: Mikko Kontra, Resepti voitti Ruokalan järjestämän Paras piirakkaresepti -kilpailun.

Lue myös:

    Uusimmat