Mainos

100-vuotiaan hirsitalon peruskorjauksen viimeistely

Hirsitalokohteen parivuotisessa peruskorjauksessa on nyt päästy loppusuoralle. Vuorossa on sisäpintojen viimeistely. Heti alussa otettiin johtoajatukseksi tehdä kunnostus vanhoja perin teitä kunnioittaen. Tämä näkyy myös sisätilojen materiaalivalinnoissa ja sisutuksessa ja kuten jo aikaisemmin todettiin, tarvikkeiden lisäksi myös tiedon hankinta on ollut joskus hankalaa.

Vaikka urakka on ollut jo sinänsä valtava, lisätaakkaa on aiheuttanut se, että on tehty itse paljon uudestaan alusta pitäen.

"Ovet ja katot on entisöity, kaikki vanha yritetty säilyttää",Jerina Wallius tähdentää. "Kaikessa se ei ole onnistunut, vaan osa jouduttiin korvaamaan uusilla materiaaleilla. Siinäkin on kuitenkin pyritty siihen, että ne sopisivat tyyliin ja ulkoasuun. Värit ja ajatukset ovat osittain muotoutuneet remontin kuluessa. Kun on käytetty perinnemaaleja, sävyt sopivat vanhaan taloon. Myös tapeteissa on haettu hillittyä, rauhallista linjaa. Mutta vaikka tavoitteena onkin vanha ulkonäkö, tekniikka on nykyaikaista!"

Tuomas Peltola halusi alun alkaen selvittää, kuinka talot tehtiin ennen vanhaan niin, että ne kestävät yli sata vuotta. Hän toivookin, ettei talon rakenteisiin enää tarvitse koskea omana elinaikana.

"Aikataulut venyivät paljolti sen takia, että pyrimme tekemään itse niitä töitä, joihin pystyttiin - esimerkiksi kaikki vanhat lattialaudat irrotettiin, vietiin omalle verstaalle ja hiottiin siellä", Peltola kertoo. "Puuttuvat höylättiin tammilankusta alkuperäisen kuusen asemesta. Kaikille laudoille pyritään kuitenkin puulajista riippumatta saamaan öljyvahalla sama läpikuultava, ruskea sävy."

Seinät pinnoitettiin pinkopahvilla ja paperitapetilla. Pinkopahvin laittaminen onkin mielenkiintoinen työ, sillä vuodat oli kostutettava edellisenä päivänä ja alustana toimiva, huokoinen kuitulevy on pohjustettava. Tällä kertaa pahvia ei kiinnitetty perinteiseen tapaan naulaamalla, vaan se liimattiin paikalleen. Liimaa laitettiin vain vuodan reunoille, joten se jäi keskeltä irti ja kiristyy siitä itsestään paikalleen. Tämän takia vinyylitapetti oli poissuljettu vaihtoehto: pahvi päällystettiin paperitapetilla. Pahvi voidaan myös maalata, mutta maalin on oltava hengittävää,

Listoituksessa jouduttiin turvautumaan höyläämön apuun, jossa valmistettiin vanhan mallin mukaan perinnemittaiset listat: jalka- ja kattolistat sekä ikkunan- ja ovenpieluslistat. Listat haluttiin kuitenkin maalata itse siten, että ne miellyttävät omaa silmää. Tehdasmaalaus ei oikein sopisi tähän ympäristöön. Jopa sähkökalusteiden valinnassa etsittiin vanhemman näköinen sarja, koska nykyaikainen olisi taatusti pompannut häiritsevästi esiin.

Näin on saatu aikaan ikäiseltään näyttävä talo, joka sisältää kuitenkin kaikki nykyajan mukavuudet pölynimuria myöten. "Kaiken kaikkiaan on nyt sanottava, että oli hillittömän suuri työ sekä organisoimisessa että itse tekemisessä. Mutta lopputulos on sellainen kuin ajateltiinkin", Peltola summaa.

Lisätietoja: Listat - Nakolinna Ky, Turku, www.nakolinna.com

(JKA 21.12.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.