Mainos

10 000 metrin pudotuksesta hengissä 70-luvulla selvinnyt nainen kuoli: Syy toistaiseksi tuntematon

Noin kymmenen kilometrin pudotuksesta aikoinaan hengissä selvinnyt serbialaisnainen on kuollut, kertoo Guardian. 66-vuotiaan Vesna Vulovicin kuolinsyystä ei ollut tuoreeltaan tietoa.

Vulovic työskenteli nuoruudessaan Jugoslavian lentoyhtiössä lentoemäntänä. Hän oli kyydissä tammikuussa 1972, kun yhtiön DC-9-kone räjähti silloisen Tshekkoslovakian vuoriston yllä. Koneen kaikki 27 muuta matkustajaa ja henkilöstön jäsentä kuolivat.

Vulovic oli räjähdyshetkellä koneen peräosassa, joka putosi yhtenä kappaleena. Laskeutumista pehmensivät havupuut ja maan lumipeite.

Vulovicin pelasti koneen hylystä metsätyömies, joka toimitti hänet sairaalaan, jossa hän oli koomassa kymmenen päivää. Vulovicilta murtui onnettomuudessa pääkallo, lantio, kylkiluut ja jalat, minkä lisäksi häneltä murskaantui kaksi nikamaa.

Uskottiin terrori-iskuksi

Hän halvaantui aluksi lantiosta alaspäin, mutta toipui myöhemmin lähes täysin. Hän myös palasi yhtiöön konttoritöihin. Vuonna 1985 Vulovic hyväksyttiin Guinnessin ennätystenkirjaan korkeimmasta pudotuksesta ilman laskuvarjoa selvinneenä.

Koneen räjähtämisen syyksi epäiltiin aluksi kroaattinationalistien asentamaa pommia. Vuonna 2009 tshekkiläiset tutkivat journalistit julkistivat tutkimuksensa, jonka mukaan Tshekkoslovakian ilmavoimat olisi ampunut koneen alas luultuaan sitä viholliskoneeksi. Heidän mukaansa kone olisi myös lentänyt luultua matalammalla.

Myöhemmin Vulovic käytti julkisuusarvoaan muun muassa mielenosoituksissa maan entistä johtajaa Slobodan Milosevicia vastaan ja vaalikampanjoissa liberaalien ehdokkaiden puolesta.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.