Salaattipiirakka – kun suolainen piirakka ja salaatti yhdistyvät täydelliseksi herkuksi

salaattipiirakka joulukuu
Kaikkea hyvää

Salaattipiirakassa yhdistyvät rapea rukiinen pohja, yrttinen juustotäyte ja hedelmäinen salaattihuntu. Kun leivot pohjan etukäteen, onnistuu täyttäminen käden käänteessä vieraiden saapuessa tai iltateen kiehuessa. Salaattipiirakan resepti on Satokausikalenterin ja Sydänmerkin tuottamasta Kaikkea hyvää -ruokakirjasta (2020).

Ainekset

    Pohja

    • 2 dl ruisjauhoja
    • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
    • ½ tl suolaa
    • 100 g rasiamargariinia
    • 1–2 rkl kylmää vettä

    Täyte

    • 1 rs (200 g) maustamatonta kevyttuorejuustoa
    • 1 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
    • 2 rkl minttua hienonnettuna
    • 1 valkosipulinkynsi
    • ripaus rouhittua mustapippuria
    • 2–4 (750 g) päärynöitä
    • 1 dl saksanpähkinöitä
    • 50 g vuonankaalia tai salaattisekoitusta

    Valmistusohje

    Salaattipiirakka valmistuu näin:

    Annoksia: 4 annosta, à 360 g
    Aktiivinen valmistusaika 25 min, passiivinen valmistusaika 1 t 15 min

    1.  Sekoita kulhossa jauhot ja suola keskenään. Lisää rasva ja nypi tasaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon vesi ja muotoile taikinaksi.
    2.  Painele taikina voidellun matalareunaisen piirakkavuoan (Ø 20 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja nosta vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi.
    3.  Peitä piirakan pohja leivinpaperilla. Voit halutessasi lisätä painoksi riisiä tai kuivattuja herneitä. Paista pohjaa 10 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Poista sitten leivinpaperi ja paista vielä 5 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
    4.  Notkista tuorejuusto jogurtilla ja sekoita joukkoon hienonnettu minttu. Raasta mukaan valkosipulinkynsi ja mausta ripauksella mustapippuria.
    5. Huuhtele päärynät ja leikkaa ne puoliksi. Koverra pois siemenkota ja viipaloi hedelmäliha. Paahda saksanpähkinät kuivalla pannulla ja rouhi ne veitsellä.
    6. Levitä tuorejuustoseos piirakan pohjalle ja lisää vuonankaalit tai salaattisekoitus. Nosta päälle viipaloidut päärynät ja ripottele lopuksi pinnalle pähkinät. Tarjoa salaattipiirakka heti.

    Vinkki! Jos käytät vahvaa minttua, niin 1 rkl minttua riittää. Kuivattua minttua tarvitset 1 tl.

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!