Puolukkaleipä

Mehukas, maukas, rouhea leipä vaatii tosin esivalmistelua jo leipomista edeltävänä päivänä, mutta itse leipomiseen menee vain noin tunti, koska taikina nostatetaan vain kerran. Ja niin hyvää tulee, että...

Ainekset

  • 2 limppua

Päivä 1

  • 4 dl haaleaa vettä
  • 1 dl vehnärouhetta
  • 1 dl ruisrouhetta
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl vehnänlesettä
  • 1 dl rusinoita
  • 2 dl puolukkahilloa
  • 3 tl jauhettua kuminaa
  • 3 tl suolaa

Päivä 2

  • 2 pussia kuivahiivaa
  • 20 dl vehnäjauhoa
  • 5 dl hieman kädenlämpöistä lämpimämpää vettä

Valmistusohje

1. Päivä 1: Sekoita keskenään vehnärouhe, ruisrouhe, pellavansiemenet, vehnänlese sekä suola ja hämmennä seos veteen. Sekoita joukkoon rusinat, puolukkahillo ja kumina. Anna olla peitettynä huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia, mutta mieluiten yön yli.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivahiiva jauhoihin huolellisesti leivontakulhossa. Sekoita joukkoon 1. päivän seos ja sen jälkeen kädenlämpöistä lämpimämpi vesi. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, kunnes se on vielä tarttuvaa, mutta alkaa irrota kulhon reunoilta.

3. Muotoile kaksi limppua. Helpoimmin se käy niin, että kaadat taikinan jauhotetulle leivinpöydälle, jaat sen kahtia ja muovaat hieman öljytyin käsin kaksi pitkulaista limppua. Nosta leivät voidellulle tai leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja anna nousta liinalla peitettynä 25 minuuttia.

4. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Koputa kevyesti rystysellä leivän pohjaa, jos ääni on kumea, leivät ovat kypsiä. Jäähdytä ritilällä liinalla peitettynä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!