Vaalea ruokaleipä unikonsiemenin
Tämä on hyvä vaalean ruokaleivän perusresepti. Päälle ripotellaan unikonsiemeniä, jotka antavat lisämakua.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
2 leipää
- 50 g hiivaa
- 5 dl vettä
- 50 g voita
- 2 tl suolaa
- 14 dl vehnäjauhoa
- 2 tl unikonsiemeniä
Valmistusohje
1. Lämmitä yhdessä vesi ja voi kädenlämpöiseksi (37 astetta). Murenna hiiva leivonta-astiaan ja kaada vähän nestettä päälle. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Kaada loputkin nesteestä joukkoon, sekoita ja lisää suola sekä jauhot. Säästä kuitenkin 1 dl jauhoa leipomiseen. Vaivaa koneella runsaat 5 minuuttia, käsivoimin yli 10 minuuttia, kunnes taikina on sileää ja joustavaa. Taikina saa jäädä melko löysäksi ja vähän tarttuvaksi. Anna nousta liinalla peitettynä vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
2. Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä ja jaa taikina kahtia. Muotoile limpuiksi ja nosta ne voidellulle tai leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Nostata jälleen liinalla peitettynä 40 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja pane pohjalle pieni astiallinen vettä. Penslaa leivät nopeasti kylmällä vedellä. Leikkaa muutama vino viilto leipiin terävällä veitsellä. Sirottele unikonsiemenet leipien pinnalle juuri ennen paistamista.
4. Paista leipiä uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Jos ääni on onton kumea, kun koputat leivän pohjaa, se on kypsä. Jäähdytä leivät ritilällä peittämättä, siten säilyy rapea pinta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät