Joulukinkku ja laatikot

Kaupan valmiit laatikot saavat tässä reseptissä lisämakua.

Kinkku

  • suolattu joulukinkku
  • 2 dl korppujauhoja
  • 5 rkl sinappia
  • 1 keltuainen
  • kokonaisia neilikoita

Porkkanalaatikko

  • 300g kaupan valmista porkkanalaatikkoa
  • 2 pientä porkkanaa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • hieman jauhettua muskottia
  • 2 rkl kermaa
  • suolaa
  • korppujauhoja

Lanttulaatikko

  • 300 g kaupan valmista lanttulaatikkoa
  • 2 rkl tummaa siirappia tai hunajaa
  • 1 munan keltuainen
  • 0,5 dl voisulaa
  • 0,5 dl kermaa
  • 1tl raastettua inkivääriä
  • suolaa
  • korppujauhoja

Perunalaatikko

  • 1,5 kg perunoita
  • 3 ½ rkl vehnäjauhoja
  • 4 dl maitoa
  • 2 tl suolaa
  • 50g voita
  • 2 tl sokeria

Rosmariini-hunajapaahdetut nauriit

  • 1,5 kg nauriita
  • 0,7 dl rypsiöljyä
  • 1 sitruuna
  • 4 oksaa tuoretta rosmariinia
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl viherpippuria
  • 1 tl kuminaa
  • suolaa

Valmistusohje

Laita huoneenlämpöinen kinkku uunipellille. Jos kinkku on pakastettu, sulata se huolella. Kaada pellin pohjalle n. 2 cm verran vettä. Jos käytät paistopussia ei vettä tarvita. Leikkaa paistopussin ylin kulma auki. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.

Paista noin 120 asteessa. Jos haluat kinkusta mehevähkön, se kannattaa ottaa uunista 75-77 asteisena. Jos pidät ylikypsän kinkun mausta, anna lämpötilan nousta 80 asteeseen. Nyrkkisääntö paistamiseen on, että jos paistat kinkkua ilman mittaria on paistoaika noin 1,5 tuntia ensimmäistä kinkkukiloa ja 40 minuuttia seuraavia kinkkukiloja kohti.

Ennen kuorrutusta kinkun on hyvä jäähtyä muutama tunti.

Porkkanalaatikko: Ota valmis laatikko vuoasta ja sekoita siihen siirappi, kerma, muskotti ja suolaa oman maun mukaan. Kuori porkkanat ja raasta ne mukaan. Laita laatikko voideltuun uunivuokaan ja ripottele korppujauhot päälle. Tee lusikalla pienet kuviot laatikon päälle. Paista uunissa 170c noin 30 minuuttia tai kunnes pinta saa hieman väriä.

Lanttulaatikko: Lusikoi valmis laatikko vuoasta kulhoon. Sekoita mukaan mausteet ja keltuainen sekä voisula. lisää mukaan myös kerma. Sekoita hyvin. Laita voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Tee lusikalla koristeelliset painaumat laatikon pintaan. Paista laatikko uunissa 170c noin 30 minuuttia.

Perunalaatikko: Kaupan perunalaatikonkin voi virittää paremmaksi maustamalla se pienellä määrällä voisulaa, valkopippuria ja ruskeaa sokeria. Silti itse tehty laatikko maistuu aina parhaalta. Tässä ohje siihen. Keitä pestyt perunat kuorineen kypsiksi. Kuori perunat kun ne ovat vielä lämpimiä. Soseuta perunat ja lisää mukaan vehnäjauhot. sekoita hyvin, älä vatkaa. Peitä seos liinalla ja jätä imeltymään vähintään 6 tunniksi, mieluummin 10 tunniksi. Lisää mukaan maito, pehmennetty voi, suola ja sokeri. Voitele uunivuoka voilla ja kaada seos vuokaan. Jätä 1/3 osaa vuoasta täyttämättä, koska perunalaatikko turpoaa kypsyessä. Kypsennä laatikkoa 150-160c noin 2,5 tuntia uunin alaosassa. Voit lopussa nostaa uunin lämpötilan 200c, jos haluat voimakkaampaa väriä laatikkoon.

Nauriit: Kuori ja lohko nauriit. Sekoita keskenään sitruunan mehu, rypsiöljy, hunaja sekä hienonnettu rosmariini. Kaada seos nauriiden päälle ja sekoita keskenään huolellisesti. Murskaa viherpippurit ja kumina kevyesti. Lisää mukaan. Kaada nauriit uunivuokaan ja kypsennä uunissa 185c noin tunti. Jos naurislohkot ovat kookkaita kypsennä niitä pidempään.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.