Josen lammasvarras, jogurttilevite ja bulgurisalaatti
Top Chefistäkin tuttu Joseph Youssef eli ”Jose” kokkasi Huomenta Suomen aamussa herkullisia libanonilaisia lammasvartaita. Resepti on kirjasta Josen Meze – Libanonin herkut (Readme.fi 2016).
Ghanam Mechwi – Lempeä lammasvarras:
- 1 kg lampaan paahtopaistia
Marinadi
- 1 pieni sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 sitruunan mehu
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 1,5 tl juustokuminaa
- 0,5 tl jauhettua kanelia
- 4 tl jauhettua korianteria
- 0,5 tl maustepippuria
- 0,5 nippua korianteria
- 1,5 tl suolaa
Labne bi toum – Valkosipulinen jogurttilevite:
- 1 l jogurttia
- 1 tl suolaa
- 1 rkl rypsiöljyä
- 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 2 tl kuivattua minttua
- tarjoiluun 1 rkl oliiviöljyä
Tabboulé - persiljainen bulgurisalaatti:
- 2rkl bulguria tai couscousia
- 6 tomaattia
- 2 isoa nippua lehtipersiljaa
- 3 oksaa tuoretta minttua
- 1 iso punasipuli
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 sitruunan mehu
- 2tl sumakkia tai 1rkl sitruunamehua
- 0,25tl suolaa ja mustapippuria
- salaatinlehtiä
Valmistusohje
Ghanam Mechwi – Lempeä lammasvarras
1. Irrota paistista kalvot ja pilko ne varraspaloiksi.
2. Aja kaikki marinadin raaka-aineet sauvasekoittimella
soseeksi ja kaada lihan päälle. Marinoi vähintään kolme
tuntia tai yön yli.
3. Asettele lihapalat varrastikkuihin ja grillaa.
Labne bi toum – Valkosipulinen jogurttilevite:
Libanonilaiset käyttävät labnea kaikkialla: niin aamiaisleivällä, alkupalana kuin tulisen kastikkeen kesyttäjänäkin.
1. Vatkaa jogurtti juoksevaksi, kaada kangaspussiin ja anna valua huoneenlämmössä yön yli. Kaavi massa kulhoon ja lisää suola, rypsiöljy, valkosipulit sekä minttu. Sekoita.
2. Koristele valuttamalla päälle oliiviöljyä.
Tabboulé - persiljainen bulgurisalaatti
1. Kuutioi tomaati ja sekoita ne bulgurin joukkoon. Lisää hienonnettu persilja, minttu ja punasipuli.
2. Lisää myös öljy sekä mausteet. Sekoita hyvin. Anna vetäytyä noin 30 minuuttia.
3. Lado kulhon pohjalle salaatinlehtiä ja lusikoi bulguriseos niiden päälle. Tarjoa lisäksi salaatinlehtiä, joihin jokainen voi annostella tabbouléta lusikan tapaan.
VINKKI: Älä keitä bulguria. Raaka bulguri kypsyy tomaateista irtoavan nesteen sekä sitruunamehun avulla. Tarvittaessa voit korvata bulgurin raa´alla couscousilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät