Helppo maalaisleipä

Tässä kaikkein helpoin - ja mahdollisesti myös maukkain - leipäresepti. Leivässä on ihana, hieman sitkeä kuori. Se maistuu parhaiten oliiviöljyn, tuorejuuston tai voin kanssa.

4 annosta

  • 50 g hiivaa
  • ½ kg (8 ½ dl) vehnäjauhoja
  • ½ kg (8 ½ dl) vaaleita vehnä-ruisjauhoja
  • 5½ dl vettä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 rkl suolaa

Valmistusohje

1. Mittaa jauhot, lämmitä vesi 37 asteeseen ja murenna hiiva kulhoon. Lisää hieman vettä ja sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Kaada joukkoon loppu vesi sekä öljy.

2. Sekoita suola ja jauhot keskenään. Lisää seos taikinanesteeseen vähän kerrallaan, ja alusta taikinaksi. Jos aiot vaivata taikinan käsin, on ranteessa oltava ruista! Vaivaa viisi minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin. Taikinan tulee olla melkoisen kiinteää. Peitä kulho ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa tunnin ajan.

3. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile se pitkulaisiksi leiviksi. Älä vaivaa enää taikinan kohoamisen jälkeen! Aseta leivät uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä puolen tunnin ajan. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä uunissa toiseksi alimmalla tasolla neljännestunnin ajan. Käännä lämpö pois uunista ja anna leipien olla uunissa vielä neljännestunnin ajan. Anna leipien viiletä ritilällä peittämättöminä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!