Uudet leikkaukset ja muutokset voimaan: Iskevät 500 000 Kelan asiakkaaseen

Kuluiltaan edulliset asunnot ovat nyt kysyttyjä vuokramarkkinoilla 2:03
Kuluiltaan edulliset asunnot ovat nyt kysyttyjä vuokramarkkinoilla.

Nykyhallituksen linjaamat yleisen asumistuen ja työttömyystukien leikkaukset ovat astuneet voimaan tänään. Yleinen asumistuki pienenee seuraavan tarkistuksen yhteydessä, mutta viimeistään ensi vuoden maaliskuussa.

Työttömyystukien leikkaus vähentää tukea heti huhtikuussa. Tukia leikataan poistamalla työttömyystukien lapsikorotukset ja 300 euron kuukausittainen suojaosa.

Nyt toteutuvat sosiaaliturvan leikkaukset ja muutokset iskevät noin puoleen miljoonaan Kelan asiakkaaseen.

Kela on varautunut siihen, että toimeentulotuen hakemusmäärät kasvavat leikkausten vuoksi. Perustoimeentulotuki voi korvata osan yleisen asumistuen ja työttömyysturvan leikkauksista kaikkein pienituloisimmille.

Näin asumistukea leikataan

Asumistukea leikataan pienentämällä tuen korvausprosenttia ja suurentamalla perusomavastuuta. Perusomavastuu on jatkossa 50 prosenttia niistä tuloista, jotka ylittävät yleisen asumistuen tulorajojen alarajan. Aiemmin perusomavastuu oli 42 prosenttia alarajan ylittävistä tuloista.

Leikkaukset pienentävät yleistä asumistukea kaikilla, jotka nyt saavat tukea. Kelan mukaan tukea saavia ruokakuntia oli helmikuussa yli 400 000. Eläkkeensaajan asumistukeen muutokset eivät vaikuta.

Lisäksi yleistä asumistukea ei makseta omistusasunnon asumismenoihin enää ensi vuoden alusta.

Kaikki muutokset tulevat voimaan automaattisesti, eikä asiakkaiden tarvitse itse olla yhteydessä Kelaan niiden vuoksi.

Lapsilisiin korotuksia

Lapsilisiin on tehty korotuksia lapsilisälakiin tehtyjen muutosten myötä. Alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettavaa lapsilisää korotettiin 26 eurolla kuukaudessa huhtikuun ensimmäisestä päivästä alkaen.

Monilapsisten perheiden lapsilisät nousivat jo vuoden alussa.

Eduskunnan hyväksymät lapsilisälain muutokset eivät koske Ahvenanmaata, jossa lapsilisän määristä päättää Ahvenanmaan maakuntahallitus.

Lue myös:

    Uusimmat