Trumpin rikosoikeudenkäynnin valamiehistö valittu – ex-presidentille annettu suukapulamääräys

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin rikosoikeudenkäynnin valamiehistö on saatu valittua.

Viimeiset jäsenet kaksitoistahenkiseen valamiehistöön valittiin newyorkilaisoikeudessa torstaina paikallista aikaa.

Valamiehistön kuuden varajäsenen valinta jatkuu tänään.

Tapausta käsittelevä tuomari Juan Merchan sanoi olevansa toivekas, että oikeudenkäynnin avauspuheenvuorot pidettäisiin jo maanantaina.

Jo tiistaina valituista seitsemästä valamiehistön jäsenestä kaksi vapautettiin aiemmin torstaina.

Toinen vapautettiin sen vuoksi, että hän uskoi henkilöllisyytensä paljastuneen. Toinen taas vapautettiin, koska hänen valamiesvalinnassa antamiaan vastauksia pidettiin epäluotettavina.

Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka vastaa rikossyytteisiin oikeudessa. Trumpia syytetään New Yorkissa käytävässä oikeudenkäynnissä kirjanpitorikoksista, jotka liittyvät vuoden 2016 presidentinvaalien alla pornonäyttelijä Stormy Danielsille maksettuihin niin sanottuihin hyssyttelyrahoihin. Trump on kiistänyt häntä kohtaan esitetyt syytteet.

Jos Trump todettaisiin syylliseksi, hän voisi saada vuosien tuomion, mutta asiantuntijat pitävät sakkorangaistusta todennäköisempänä.

Trumpia varoitettiin valamiesten pelottelusta

Tuomari Merchan on tehnyt selväksi, ettei hyväksi Trumpille tyypillistä mahtailua oikeudessa. Merchan varoitti Trumpia aiemmin tällä viikolla, kun entinen presidentti mutisi jotain valamieskandidaateille.

– En hyväksy valamiesten pelottelua tässä oikeussalissa, Merchan sanoi.

Merchan päätti maaliskuun lopulla rajoittaa Trumpin kommentointioikeutta oikeudenkäyntiin liittyen. Niin sanotun suukapulamääräyksen mukaan Trump ei saa julkisesti kritisoida muun muassa mahdollisia todistajia, syyttäjiä, oikeushenkilökuntaa tai mahdollista valamiehistöä.

Merchan määräsi ensi viikolle kuulemisen siitä, tulisiko Trumpin jo katsoa halventaneen oikeutta suukapulamääräyksen rikkomisesta.

Trump on muun muassa parjannut syyttäjiä ja tuomioistuinten henkilökuntaa sosiaalisessa mediassa.

Tuomari on määrännyt Trumpin läsnäolevaksi oikeudenkäynnin kaikkiin istuntoihin. Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän 6–8 viikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat