Poliisi aloitti sisäisen selvityksen Vornasesta – näissä tapauksissa poliisi voi menettää virkansa

Itä-Suomen poliisilaitos  on aloittanut sisäisen selvityksen virkavapaalla olevan vanhemman konstaapelinsa Timo Vornasen toiminnasta.

Helsingin poliisi epäilee Vornasta vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta. Hänen epäillään osoittaneen aseella ihmisiä ja ampuneen yhden laukauksen maahan Helsingin keskustassa sijaitsevan ravintolan edustalla perjantaina aamuyöllä.

Tutkinnanjohtaja Jukka Larkio kertoi maanantaina STT:lle, että poliisi on takavarikoinut perjantain ampumisessa käytetyn aseen. 

Itä-Suomen poliisi takavarikoi Vornasen muut aseet kotietsinnässä Joensuussa perjantaina heti tutkinnan alettua. Pyynnön takavarikosta teki Helsingin poliisi, joka tutkii Vornasen ampumistapausta.

Itä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen vahvistaa, että Vornasesta on käynnissä selvitys. 

Poliisipäällikkö Samppa Holopainen määräsi poliisin oikeusyksikön selvittämään Vornaseen liittyviä väitteitä, joiden mukaan Vornanen olisi käyttänyt tai kantanut mukanaan asetta vapaa-ajallaan.

Ensimmäisenä asiasta kertoi Ilta-Sanomat.

Voiko Vornanen saada potkut?

Poliisi voidaan irtisanoa virastaan, jos sille on erityisen painavat, hänestä itsestään johtuvat syyt. 

Jos poliisi on syyllistynyt rikokseen, arvioidaan sen laatua ja vakavuutta. Myös sillä on merkitystä, kuinka korkealla arvoasteikossa kyseinen poliisi on.

Jo yksittäinen vakava teko voi riittää irtisanomiseen tai virkasuhteen purkamiseen

– Virkamies voidaan irtisanoa myös jos lievemmät teot ovat toistuvia, eikä niistä ota opikseen. Jos tekee vakavan rikoksen ja linnatuomio tulee, niin yksikin sellainen käytännössä riittää, sanoo Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Henry Lehti.

Lehti kertoo, että poliisilta edellytetään tehtäviensä – lain ja järjestyksen valvomisen – vuoksi erityisen moitteetonta käytöstä myös vapaa-ajalla. 

Ensimmäiset puuttumiskeinot tätä sääntöä rikkonutta poliisia kohtaan ovat huomautus ja varoitus. Jos se on liian lievä keino asian vakavuuteen nähden, poliisi voidaan myös erottaa virantoimituksesta määräaikaisesti. 

Kun poliisia epäillään vakavasta rikoksesta, usein hänet pidätetään virastaan turvaamistoimena.

– Virkasuhteen purkaminen pelkän rikosepäilyn pohjalta on poikkeuksellinen toimenpide. Yleensäkin ennen kuin virka irtisanotaan, tapahtuu virasta pidättäminen, ettei henkilö pysty toimimaan virassa. Kun tuomioistuimen päätös saadaan, tehdään lopullinen toimi, Lehti sanoo.

Virkavapaalla olevaa poliisia taas ei voi pidättää virastaan, koska vapaan aikana poliisi ei ole virassa. Asia tulee ajankohtaiseksi vasta sitten, kun poliisi palaisi virkaansa.

Lehden mukaan virkansa kerran menettäneellä poliisilla ei useinkaan käytännössä ole jatkossa edellytyksiä työskennellä poliisina. Poikkeustapauksia toki on, hän sanoo.

– Jos on esimerkiksi saanut rattijuopumuksen takia potkut, mutta sittemmin kuntoutunut ja ryhdistäytynyt, on voinut saada vielä töitä. Mutta ei se mikään automaattinen asia ole, vaan rikoksen laadulla on merkitystä.

– Eikä nyt ole tarkoitus vähätellä rattijuopumusta, mutta jos verrataan vaikkapa vakavaan väkivaltarikokseen.

Lue myös:

    Uusimmat