Teini valitti nielemisvaikeuksista – selitys vaivalle voi yllättää

Näin teet Heimlichin otteen 2:02
KATSO MYÖS VIDEO: Näin teet Heimlichin otteen.

Kalifornialaisteinin "nielemisvaikeuksien" syyksi paljastui kurkkuun jumahtanut kolikko, kertoo People-sivusto.

14-vuotias poika joutui ensiapuun sen jälkeen, kun hän nieli vahingossa neljännesdollarin kolikon. Se jäi hänen hengitysteihinsä.

Neljännesdollarin kolikon halkaisija on 24,26 millimetriä ja paksuus 1,75 millimetriä.

Käheä kurkku ja nielemisvaikeuksia

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistun tapausraportin mukaan perusterve 14-vuotias meni ensiapuun valittaen "käheydestä ja nielemisvaikeuksista" kuusi tuntia sen jälkeen, kun oli vahingossa nielaissut neljännesdollarin.

– Vahingossa niellyt vierasesineet kulkeutuvat yleensä ruokatorveen, tapausraportissa kerrotaan.

Raportissa kerrotaan, että isompien lasten tapauksessa ne päätyvät yleensä henkitorveen tai keuhkoputkeen, ei kurkkuun, kuten tässä tapauksessa. Syynä on painovoima ja hengitysteiden suurempi koko.

Tässä tapauksessa kolikko sijaitsi pystysuorassa asennossa äänihuulten ja henkitorven välisellä alueella. Sitä voisi asentonsa puolesta verrata automaattiin asetettuun kolikkoon.

Teinillä ei ollut esimerkiksi hengitysvaikeuksia, mutta joka tapauksessa hänelle tehtiin kiireellinen toimenpide kolikon saamiseksi pois kurkusta. 

Kolikko poistettiin nukutuksessa, tapausraportissa kerrotaan. Poistamisessa käytettiin pihtejä. 

Vain pieniä haavaumia

Kolikosta jäi teinin kurkkuun hieman haavaumia. Oireet lievittyivät kolikon poistamisen jälkeen ja hän pääsi kotiin.

Amerikkalaisen Poison Control -myrkytystietokeskuksen mukaan kudosvauriota ei todennäköisesti synny, jos kolikko poistetaan ruokatorvesta 24 tunnin kuluessa nielemisestä. Vakavia vammoja voi syntyä, jos kolikko jää ruokatorveen pidemmäksi aikaa.

Keskus kertoo myös, että kun kolikko siirtyy ruokatorvesta mahalaukkuun, se yleensä erittyy ulosteeseen muutaman viikon kuluessa.

Katso myös video: Nainen jäi jumiin vesiliukumäkeen

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat