Päättäjäisten juhlinta loppui puukon iskuun – näin tapahtumat etenivät uimarannalla Varkaudessa

Murharyhmän käsittelyssä henkirikokset, joissa tekijä on todettu syyntakeettomaksi 11:37
Rikospaikan Murharyhmä keskusteli tammikuussa henkirikoksista, joissa tekijä ei ymmärtänyt tekoaan.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi tekoaikaan 17-vuotiaan nuoren miehen syyntakeettomana nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä.

Rikos tapahtui kesäkuussa 2023, kun Varkaudessa sijaitsevalla Hertunrannan ulkoilualueella juhlittiin koulujen kesäloman ensimmäistä iltaa. Paikalla oli paljon nuorisoa.

Uhrin ja erään todistajan mukaan hengenvaaralliset tapahtumat alkoivat siitä, kun vuonna 2005 syntynyt mies huuteli lähistöllä olleelle 15-vuotiaalle uhrille. Todistajan kertomuksen mukaan hän oli huutanut ainakin "tuu tänne niin saat puukosta" ja "mä tapan sut".

Uhri ei reagoinut huuteluun mitenkään.

Sitten huutelija oli tullut uhrin luokse ja lyönyt tätä puukolla rintaan.

Oikeuden mukaan kyse oli hengenvaarallisesta iskusta. Se aiheutti uhrille 1,5 sentin pituisen pinnallisen pistohaavan rintalastan alueelle, mutta pysähtyi suoraan ihon alla olleisiin luihin.

Jos terä olisi osunut muutaman sentin sivuun, uhrin suuret verisuonet, keuhko ja keuhkopussi olisivat voineet vaurioitua, oikeus totesi.

Iskun jälkeen puukottaja jahtasi karkuun juoksevaa uhriaan kohti uimarannan parkkipaikkaa huitoen yhä puukolla tätä kohti. Tilanne päättyi vasta siihen, kun puukottajan kaksi kaveria tulivat tilanteeseen väliin.

Määrättiin hoitoon

Puukottaja kiisti syyllistyneensä tapon yritykseen. 

Hän myönsi menneensä tönimään uhria siten, että tönimisen yhteydessä on hän osunut uhriin vahingossa puukolla. Hänen mukaansa tarkoituksena ei ollut tappaa, vaan pelotella ja häätää pois rannalta, joten kyse oli pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Oikeus kuitenkin katsoi, että kyse oli juurikin tapon yrityksestä. Sen mukaan puukottajan tarkoituksena oli joko tappaa tai ainakin hänen on täytynyt ymmärtää, että puukotus olisi voinut aiheuttaa kuoleman.

Syyttäjä vaati, että rangaistusta mitattessa oikeus ottaisi huomioon puukottajan aiemman rikollisuuden. Puukottaja oli tuomittu syksyllä 2022 ehdolliseen vankeuteen, jonka koeaika olisi päättynyt vasta joulukuussa 2025.

Näin ei käynyt, sillä Terveden ja hyvinvoinnin laitos THL katsoi, että puukottaja oli teon aikana syyntakeeton. Siten Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi puukottajan syyntakeettomana nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä, mutta jätti hänet rangaistukseen tuomitsematta.

Sen sijaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL määräsi hänet tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Mies joutuu kuitenkin maksamaan puukotuksen uhrille yhteensä noin 11 900 euron korvaukset. Asianajokulujen osuus summasta on 5190 euroa.

Syyttäjä vaati rangaistusta myös vuonna 2004 syntyneelle nuorella, koska syyttäjän mukaan tämä oli yllyttänyt puukottajaa tekoon. Oikeus hylkäsi syytteet nuorena henkilönä tehdystä yllytyksestä pahoinpitelyyn.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat