Mies pyysi tuntematonta 13-vuotiasta sanomaan numeron 1 ja 10 väliltä – vastauksen jälkeen alkoi väkivalta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut pahoinpitelytuomion miehelle, joka potkaisi 13-vuotiasta poikaa päähän Espoossa, kauppakeskus Ainoassa.

Teko tapahtui viime vuoden tammikuussa ja käräjäoikeus antoi tuomionsa tänään keskiviikkona.

Rikoksen uhriksi joutunut poika oli kavereidensa kanssa viettämässä aikaa kauppakeskuksessa, kun hänelle entuudestaan tuntematon 20-vuotias mies tuli puhumaan hänelle liukuportaiden luona.

Mies oli pyytänyt häntä sanomaan jonkin numeron 1 ja 10 väliltä. Uhri sanoi numeron seitsemän ja meni sitten toisaalle istumaan ystäviensä kanssa. Hetken kuluttua mies palasi hänen luokseen, jolloin uhri oli käskenyt tätä poistumaan.

Kertomansa mukaan uhri oli sanomassa vielä jotain, kun mies potkaisi häntä leukaan. 

Potku oli niin voimakas, että siitä syntyi mustelma miehen jalkaan. Uhrin pää retkahti taaksepäin ja osui hänen takanaan olleeseen penkkirakennelmaan.

Tilanne tallentui kauppakeskuksen valvontakameroihin. Oikeuden mukaan tallenteelta näkyy, kuinka uhri nousee potkun jälkeen ylös ja työntää miestä kauemmas, jolloin mies lyö tätä vielä avokämmenellä pään alueelle.

Uhrin leuka kipeytyi pahasti potkusta ja hänen suustaan valui verta. Häntä pyörrytti vielä seuraavanakin aamuna.

Suuttui huutelusta

Uhria potkaissut mies kertoi oikeudenkäynnissä olleensa tapahtumaan edeltäneenä päivänä bussissa, jossa joukko nuoria poikia oli huudellut hänelle ja hänen kaverilleen jotain epäkunnioittavaa. Se oli tehnyt hänet hyvin vihaiseksi.

Tapahtumapäivänä häntä oli edelleen koko päivän suututtanut edellisen päivän tapahtuma.

Ainoaan tullessaan hän oli päihtynyt ja kysellyt tuntemattomilta ihmisiltä satunnaisia kysymyksiä. Potkua hän selitti refleksiksi.

Oikeuden mukaan miehen teko oli vaarallinen ja ylipäätään varsin moitittava. Sellaiseksi sen teki erityisesti se, että mies ymmärsi uhrin olevan alaikäinen. Se määräsi miehelle 5 kuukauden vankeusrangaistuksen pahoinpitelystä.

Miehelle on vuoden 2021 lokakuussa tuomittu 5 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus vuoden 2020 huhtikuussa nuorena henkilönä tehdystä törkeästä varkaudesta. 

Vuoden 2022 syyskuussa hän sai 40 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen eri aikaan tehdyistä varkauksista, lievästä ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta. Lisäksi hänet oli määrätty valvontaan.

Tästä syystä oikeus katsoi, ettei 13-vuotiaan potkaisemisesta annettua rangaistusta voida enää määrätä ehdollisena. Mies pyysi, että ehdottoman vankeuden sijasta hänet määrättäisiin yhdyskuntapalveluun.

Oikeus suostui, joten 5 kuukauden vankeustuomio muuttui 150 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat