Etujärjestö julkishallinnon satojen miljoonien pikasäästöistä: Arvioidaanko seurauksia kunnolla?

Tuhansia virkamiehiä työttömäksi säästöjen vuoksi? 9:01
Näin etujärjestö JUKO näkee julkishallinnolle kaavailut rivakat miljoonasäästöt.

Tuhansia virkamiehiä uhkaa irtisanominen, kun hallitus tavoittelee satojen miljoonien eurojen säästöjä julkishallinnosta.

Neuvottelupäällikkö Minna Salminen JUKO:sta on huolissaan suunnitelmista. JUKO on julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö.

Salminen on huolissaan paitsi säästöjen mittakaavasta, myös aikataulusta. Jos virastojen tehtäviä ei ehditä lakiuudistuksilla vähentää, joudutaan todennäköisesti samat lain velvoittamat tehtävät tekemään vähemmällä henkilöstöllä.

– Tämä aikataulu pääsi meidät kyllä yllättämään, Salminen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Hallituksen suunnitelmissa kovan ja sisäisen turvallisuuden sekä oikeudenhoidon leikkaukset ovat muita pienemmät. Samalla näillä aloilla on myös suurimmat henkilöstömäärät. Tämä voi näkyä kovina leikkauksina muualta, Salminen arvioi.

Salminen on myös huolissaan, että miten tullaan arvioimaan säästöjen todelliset vaikutukset. Tehtävien vähentämisen seurannaisvaikutukset tulisi arvioida hänestä tarkkaan.

– Kyllähän meidän täytyy arvioida se, että jos vähennetään mikä tahansa tehtävä, joka liittyy vaikka valvontaan tai tiedontuotantoon, että mihin kaikkeen se vaikuttaa: kansalaisiin, yrityksiin tai muihin virastoihin ja ministeriöihin. Ei meillä sellaisia ole, joista olisi täysin helposti sanottavissa, että tämä ei vaikuta mihinkään. Se voidaan varmasti vähentää, mutta mihin kaikkeen se vaikuttaa, hän kysyy.

Lue myös:

    Uusimmat