Kaunasin ravintolat
Kuinka hyvin voi 20 eurolla syödäkään? Täyttävä ja maukas ateria arvostetussa ravintolassa oluen kera viisi euroa? Kaunas näyttää mallia.
Kerroin aluksi Kaunasista viikonloppumatkailijan silmin. Nyt ravintoloihin. Tutkin etukäteen hämmentyneenä kaupungin ravintolatarjontaa. Siellä on 360.000 asukasta, mutta ei tuntunut löytyvän yhtä ainutta korkeatasoista ravintolaa. En hae Michelin-tähtiä, mutta haluan kokea, missä kussakin matkaamassani paikassa mennään ruokapuolella. Parasta ruokaa veikkasin saavani ranskalaisen keittiön Le Rougesta. En silti halua mennä syömään ranskalaista, italialaista tms. ruokaa Liettuaan. Siispä katse kohti paikallista ruokaa tarjoaviin rafloihin.
Avilys - pienpanimo ja gastropub
Lounas venähti kaupungin valloituksen myötä pitkälle. Onneksi kohdalle osui Kaunasin kenties ainoa panimoravintola, Avilys. Mutkaton ilmapiiri, ystävällinen henkilökunta, omatekoista olutta ja maittavan oloinen ruokalista. Ei kai sitä muuta tarvita. Otan savustettua possunpotkaa paistetuilla perunoilla ja piparjuurikastikkeella. Hyvin vahvat maut ja ensimmäinen väläys liettualaisesta makuperinnöstä, joka sekoittaa (mielestäni) yhteen saksalaista ja venäläistä keittiötä. Vaimon kylmäsavulohi-katkarapusalaatti yllätti olomuodollaan. Majoneesipohjainen salaatti ei ollut ihan sitä, mitä haettiin, mutta ei huonoakaan. Olut oli samettisen pehmeää. Kahvit ja vichyt perään ja laskua kahdelle viinilasille ja oluttuopilliselle sekä pääruoille kertyi yhteensä 25 euroa.
Vilniaus g. 34, Kaunas
Bernelių užeiga - kansanravintola hyvässä ja pahassa
Kehutuin liettulaista ruokaa tarjoava ravintola muutaman foorumin otoksella oli Bernelių užeiga. Luvassa oli liettualaista perinneruokaa, krouvia tunnelmaa, live-musiikkia, ja perinneasuisia tarjoilijoita. Kyseessä oli vaimoni syntymäpäivä, joten ajattelin hieman poikkeavan kulinaarielämyksen olevan hauska veto. Heh.Laitoin ravintolaan mailin viikkoa ennen saapumista. Siihen ei vastattu. En halunnut soittaa, koska tiesin, että todennäköisesti englantia osaamattoman tarjoilijan kanssa puhelu veisi liikaa henkisiä voimavaroja. Varasin pöydän paikan päällä kohtuullisen helpolla illaksi lounasaikaan. Lauantai-iltana klo 19 ravintola on liki tyhjillään. Yläkerta on puoliksi varattu ilmeisesti ryhmälle. Meitä tulee palvelemaan paikan ainoa englantia osaava tarjoilija, joka hoitaa hommansa ystävällisesti. Aperitiivi saapuu lämpimänä. Tilaan alkuun perinteistä liettualaista punajuurikeittoa metsäsienillä. Kulho tulee paikalle perunalautasella peitettynä. Keitto on maukasta ja hyvällä tapaa omintakeisen makuista. Alan hahmottaa liettulaisen keittiön perusmakua. Perunat jätän syömättä jatkoa ajatellen. Vaimo valitsee perunapannukakkuja tsatzikin tapaisen kastikkeen kera. Maukkaita, mutta kaipasivat suolaa. Ja melkoisen rasvaisia. Pääruoaksi nappaan toiseen perinneruokaan, jauhelihalla täytettyyn ja uppopaistettuun perunataikinakääryleeseen. Kylkeen sienikastiketta. Runsasta makua ja täyttöä. Hiilarit pursuvat ihosta läpi. Loistavaa pubiruokaa ilman mitään hienoja makuja. Vaimo valitsi eksoottisesti skorpionikalaa rapealla juustokuorrutteella keitettyjen perunoiden kera. Se oli huti. Ei suolaa, ei makua ja ylikypsä. Kasvikset läpeensä kypsiä. Päätimme yrittää piristää makunystyröitä ja synttäriä muussa ravintolassa. Live-musiikki starttasi lähtiessämme. Se oli lähinnä karaokea. Kahden alkudrinkin, kahden alku- ja pääruoan, viinilasin ja oluen hinnaksi kertyi 27 euroa. Mukava ravintolalasku. Pääruoan ja oluen olisi saanut vitosella.
Valančius g. 9, Kaunas
Valanciaus g. 7, Kaunas
Vilniaus g. 26, Kaunas
Town Hall a. 4, Kaunas
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan