Appelsiineissa jäämiä kielletystä aineesta – vedetään pois markkinoilta

appelsiinikuva2
Shutterstock

Satotukku Oy on vetänyt pois markkinoilta egyptiläisiä Naval Nefertiti -merkkisiä appelsiineja, joissa on havaittu jäämiä EU:ssa kielletystä kasvinsuojeluaineesta, fenitrotionista.

Fenitrotionille sovelletaan suurinta sallittua pitoisuutta 0,01 mg/kg. Nyt todettu määrä oli 0,05 mg/kg. Viranomaisarvion mukaan akuutin altistumisen viiteannos (ARfD) ei ylity, joten todettu jäämäpitoisuus ei aiheuta kuluttajille terveysvaaraa.

Takaisinvedetyn erän appelsiineja on ollut myynnissä vain kahden päivän ajan, 3.-4.3.2016. Kyseisen erän voi tunnistaa pakkauslaatikossa olevasta eränumerosta 67 ja appelsiineissa olevista tarroista.

Myyntipaikkoja ovat olleet:

Halpahallit: Haapajärvi, Haapavesi, Kankaanpää, Kaustinen, Kokkola, Kuopio, Kurikka, Laihia, Liminka, Nivala, Raahe, Saarijärvi, Vaasa ja Ylivieska

Tokmannit: Oulu (Kaijonharju) ja Varkaus

K-Citymarketit: Helsinki (Malmi), Hämeenlinna (Hämeensaari ja Tiiriö), Klaukkala ja Äänekoski

Muut: M-Market Ostola (Savitaipale)

Satotukku on ohjeistanut kuluttajia myymälöissä olevilla ilmoituksilla palauttamaan appelsiinit ostopaikkaan.

Lähde: Evira

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!