Yllätyspäätös: Venäläiset pääsevät Rion olympialaisiin

1:06

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ei sulje Venäjän koko joukkuetta Rion olympialaisista, vaan jättää dopingrangaistuksista päättämisen kansainvälisille lajiliitoille.

KOK:n johtokunta päätti asiasta kokouksessaan Sveitsin Lausannessa sunnuntaina. KOK määrittelee päätöksessään, että venäläisurheilijoiden on täytettävä joukko ehtoja saadakseen kilpailuluvan.

- Kansainvälisten liittojen pitää tehdä yksilölliset analyysit jokaisen urheilijan antidopingrekisteristä ottaen huomioon vain luotettavat ja pätevät kansainväliset testit sekä urheilijan lajin erityispiirteet ja sen säännöt, KOK kertoi tiedotteessaan.

Rioon pääsevillä urheilijoilla täytyy olla täysin puhdas dopinghistoria. Jos käry on käynyt aiemmin, urheilijalla ei ole asiaa kisoihin.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach totesi, että rima kilpailuluvan saamiseen on asetettu korkealle.

- Haluamme tehdä oikeutta puhtaille urheilijoille ympäri maailmaa. Tällä tavalla suojelemme puhtaita urheilijoita, Bach sanoi medialle pitämässään puhelinneuvottelussa.

Venäläisten osallistuminen Rioon oli vaakalaudalla maan valtiovetoisen dopingohjelman vuoksi. Tällä viikolla julkaistu raportti paljasti järjestelmällisen dopingsalailun Sotshin olympialaisissa vuonna 2014.

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS eväsi aiemmin tällä viikolla venäläisiltä yleisurheilijoilta pääsyn Rion kesäkisoihin. CAS:n päätöksen jälkeen pidettiin todennäköisenä, että koko Venäjän olympiajoukkue suljetaan kisoista.

KOK päätti myös, että dopingpaljastusten tekemisessä avustanut venäläisjuoksija Julia Stepanova ei saa kilpailla Riossa. Yhdysvalloissa asuva Stepanova oli hakenut lupaa kisata niin sanotusti neutraalina urheilijana, sillä hän on kieltäytynyt kilpailemasta Venäjän olympiakomitean alaisuudessa.  

KOK ei myöntänyt kilpailulupaa, koska Stepanova on kärsinyt urallaan dopingrangaistuksen. KOK kiitti silti Stepanovaa panoksestaan dopingin vastaisessa taistelussa. 

Katso jutun pääkuvan videolta Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken kommentit päätöksestä!

Juttua päivitetty kello 17.52.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja