Kinkkua, laatikoita ja lipeäkalaa. Suomalaisen joulupöydän antimien sanotaan olevan hyvin perinteisiä.
Perinteemme eivät kuitenkaan ole niin vanhoja kuin luulemme, sanoo Suomen ensimmäinen ruokakulttuurin professori.
Joululaatikoita ei ole tehty edes sataa vuotta, ja kinkku, joka tuntuu kuuluneen joulupöytään aina, ilmestyi sekin tarjoiluihin vasta 1930-luvulla. Sitä ennen joulupöydissä tarjoiltiin lähinnä naudan- tai lampaanpaistia.
– Syömällä yksinkertaisia laatikoita kunnioitamme ehkä Suomen köyhää menneisyyttä. Arvostamme tällä tavoin kansallista perintöämme, sanoo professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta.
Riisipuurokin oli vielä sata vuotta sitten ylellisyyttä.
– Talonpoikaisajan Suomessa kaikki, jota ei ollut viljelty itse vaan ostettu kaupasta, oli erityisen hienoa.
Jouluruokakin seuraa Mäkelän mukaan trendejä ja joulupöytä näyttää tänä päivänä erilaiselta kuin vain kymmenen vuotta sitten. Raaka-aineita ja reseptejä yhdistellään uudella tavalla.
– Bataattilaatikosta on tullut jouluna suosittu. Siinä yhdistyvät perinneruoka ja uusi raaka-aine. Toinen esimerkki tästä on piparimousse.
Kiinnostus luomuun ja lähiruokaan näkyy
Useimmissa joulupöydissä kalalla on tärkeä rooli, mutta yhä harvempi syö lipeäkalaa. Itse tehdyt silakkaruoat ovat nykyään suosittuja.
– Entisaikoina vielä sanottiin, että "pieniä on silakat joulukaloiksi". Silakka koettiin liian arkiseksi juhlapöytään.
Joulumainoksissa on usein varsin moderneja gourmetruokia. Mäkelän mukaan kyse ei ole siitä, että pyrittäisiin luomaan uusia perinteitä, vaan vanhoihin ruokalajeihin halutaan lisätä ripaus luksusta.
– Kinkku halutaan yhä useammin luomuna, vaikka se on kalliimpi. Laatikot voidaan myös korvata uunikasviksilla.
Suurin muutos Mäkelän mielestä on, että ruokaa tarjotaan vähemmän, mutta se on parempaa.
– 1800-luvulla ja vielä sodan jälkeen joulu oli ainoa päivä vuodessa, kun sai syödä itsensä todella kylläiseksi. Nykyään ei ole enää tapana ylensyödä, vaan ruoassa panostetaan laatuun.
Mäkelän mukaan koko ruokakulttuurimme on murroksessa, ja kiinnostus luomuun ja lähiruokaan on noussut huimasti. Professori arvioi, että kymmenen vuoden päästä saatamme suhtautua ruokaa hyvin eri tavoin kuin nyt.
(MTV3 - STT)
Uusimmat
-
10:52
Järvenpään ravintola-ampumisesta vaaditaan vangittavaksi 21-vuotiasta naista – Poliisi: "Meillä on muitakin epäiltyjä"
-
10:52
Kruununprinsessa Victoria aloittaa upseerin opinnot
-
10:51
Suora lähetys kello 13.20: Jengirikollisuus kuriin? Oikeusministeri esittelee toimet
-
10:49
NHL-joukkue sai hurmioituneen vastaanoton uudessa kodissaan – Lauri Markkanen otti kaiken ilon irti
-
10:42
Lentokaaos Norjassa – joitakin koneita päästetty liikennöimään
-
10:42
Salossa tapahtuneen murhan esitutkinta valmistumassa – poliisi epäilee neljää henkilöä
-
10:41
Käytetyissä huonekaluissa piilee inhottava riski – "Havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa"
-
10:40
MTV paikalla: Lukiolaiset marssivat ulos oppitunneilta vastustaakseen hallituksen leikkauksia – suora lähetys kello 12.10
-
10:37
Etelä-Norjan ilmatila ammottaa tyhjyyttään: Animaatio näyttää, kuinka nopeasti koneet ohjattiin pois
-
10:35
Poliisi varoittaa kavalista huijareista – onnistuneet viemään kymmeniätuhansia euroja
-
10:23
Suora lähetys kello 11: Valtiovarainministeriö esittelee, kuinka synkkänä se taloustilanteen näkee
-
10:16
Tiger Woodsille sadan miljoonan erikoisbonus
-
09:53
Pariisin ikoninen maamerkki kärsi mittavat vahingot
-
09:44
Maahanmuutto lisääntyi alkuvuodesta
-
09:29
MTV seuraa tulospäivää: Stora Enson tulos pieneni kolmanneksen
-
09:23
Liigafinaalin törkytempusta kohistaan – Petteri Sihvoselta äärimmäisen raju vaatimus kurinpidolle
-
09:22
Barcelonan valmentajatilanteeseen täyskäännös: Xavi pyörsi päätöksensä
-
08:57
Näiden julkkisten kustannuksella vitsaillaan Joonas Nordman Show: Grillikausi -sarjassa
-
08:55
Yrityssaneeraukseen hakeutuneen Lehto Groupin toimitusjohtaja vaihtuu
-
08:46
Kommentti: Putinin puhdistus on alkanut – Shoigu selvisi vielä varoituslaukauksella
-
Lataa lisää