Ylipaino ja uniapnea huolestuttavat Vuoden Unihoitajaa

Hyvän nukkumisen puolesta työskenteleväksi Vuoden Unihoitajaksi on valittu sairaanhoitaja Tuula Saarinen. Lohjan sairaalassa työskentelevää Saarista kiitellään palkintoperusteissa aktiivisuudesta uniasioiden edistämisessä sekä pitkästä ja monipuolisesta kokemuksesta univaikeuksista kärsivien potilaiden auttamisessa. Vuoden Unihoitaja valittiin tänään alkaneilla Sairaanhoitajapäivillä.

Uniapnea-potilaita hoitava Saarinen pitää uniongelmien lisääntymistä huolestuttavana.

– Erilaisia uniongelmia diagnosoidaan nykyään aiempaa enemmän. Se johtuu osittain siitä, että ihmiset tiedostavat ongelmat aiempaa selkeämmin ja hakeutuvat hoitoon. Myös varsinaiset uniongelmat ovat lisääntyneet. Itse näen työssäni uniapneasta kärsiviä ja heidän määränsä kasvaa koko ajan.

Saarinen pitää suomalaisten ylipainoisuutta keskeisenä tekijänä uniapnean synnyssä.

– Tyypillisin potilas on ylipainoinen keski-ikäinen mies, mutta hoidamme yhtä nuorempia, ylipainoisia potilaita ja tietenkin myös naisia. Ylipaino ja uniapnea kulkevat käsi kädessä. Tutkimuksissa on havaittu, että jo 5–10 kilon painonpudotus vähentää hengityskatkosten määrää unen aikana.

Ehkäise unen ongelmat

Saarinen toivoo uniongelmista kärsivien kiinnittävän enemmän huomiota siihen, etteivät vaikeudet pääsisi kasvamaan liian suuriksi ennen kuin niihin puututaan.

– Uskon vakaasti ennaltaehkäisyyn. On todella tärkeätä pitää paino kurissa ja tehdä fiksuja valintoja ruoan, liikunnan ja uniergonomian suhteen. Iltapalaa ei kannata unohtaa, vaan syödä hitaita hiilihydraatteja ja proteiineja noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Pelkkä viili ei esimerkiksi riitä, vaan se kaipaa kaverikseen leipää tai puuroa.

Saarinen perää myös muutosta unen nykyiseen heikkoon arvostukseen.

– Tästä yhteiskunnasta on tullut 24/7 maailma, jossa nukkuminen on aliarvostettua. Unta ei pidetä tuottavana ajankäyttönä, siksi siitä ollaan valmiita nipistämään.

Vuoden Unihoitaja ei itse ole kärsinyt uniongelmista.

– Olen tässä asiassa todella onnekas. Olen tehnyt kolmivuorotyötä ja yövuoroja, mutta pystynyt aina nukkumaan tarpeeksi, Tuula Saarinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat