Ylilääkäri: Näin rintasyöpäriskiin voi vaikuttaa

Rintasyöpä 17:35

Ylilääkäri Liisa Pylkkänen Syöpäjärjestöistä vieraili Studio55.fi-lähetyksessä. Hän kertoi, kuinka elintavoilla voi pienentää rintasyöpäriskiä.

Ylilääkäri Liisa Pylkkänen kertoo, että valtaosa rintasyövän riskistä liittyy naisen normaaliin elinkaareen. Aikaisin alkaneet kuukautiset ja myöhään päättyneet vaihdevuodet ovat riskitekijä. Lasten saaminen nuorella iällä ja pitkä imettäminen laskevat riskiä.

– Näillä hormonaalisilla tekijöillä on paljon merkitystä.

Hormonaalisiin tekijöihin ei voi vaikuttaa, mutta omilla valinnoilla riskiä voi ehkäistä tai lisätä. Rintasyöpäriskin pienentäminen vaatii pitkäjänteisyyttä, yhtä vippaskonstia riskin pienentämiseen ei ole.

– Ehkä sellainen 30 prosenttia, voi olla jopa enemmänkin, olisi sellaisia syöpiä, joiden riskiin voimme vaikuttaa, tai elintavoilla voimme vähentää syöpien riskiä.

Pylkkänen muistuttaa, että ihminen on kokonaisuus. Ravinnolla, liikunnalla, painonhallinnalla, unen määrällä, stressillä, alkoholilla ja tupakoinnilla on vaikutusta rintasyöpäriskiin. Pylkkänen kertoo, että alkoholia säännöllisesti, päivittäin nauttivalla ihmisellä rintasyöpäriski kasvaa jopa 10 prosenttia.

Sairauden varhainen havaitseminen myös on tärkeää. Kaikista rintasyövistä noin 14 prosenttia esiintyy alle viisikymmentävuotiailla. Pylkkänen korostaa, että tästä syystä 50–69-vuotiaille tehtävät mammografiaseulonnat ovat hyvin tärkeitä.

– Noissa laajoissa, niin Suomessa kuin maailmalla tehdyissä tutkimuksissa todetaan, että mammografiaseulonta vähentää rintasyövän kuolleisuutta noin 20 prosenttia. Eli siinä mielessä se on merkittävää ja kannattavaa toimintaa.

Pylkkänen kehottaa myös tutustumaan omiin rintoihinsa ja tunnustelemaan niitä noin kerran kuukaudessa. Kun omat rintansa tuntee, niin silloin niissä tapahtuvat muutokset huomaa.

Millainen ruokavalio vähentää rintasyöpäriskiä? Kuinka perinnöllistä rintasyöpä on? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat