Mainos

Yli sata kuntaa nostaa veroprosenttia

Tuloveroprosenttia nostaa ensi vuodelle 108 kuntaa ja laskee 3 kuntaa. Kuntien keskimääräinen tuloveroprosentti ensi vuonna on 17,78. Nousua tämänvuotisesta on 0,11 prosenttiyksikköä.

Korkein tuloveroprosentti ensi vuonna on 19,75 Karkkilassa, Maalahdella ja Puolangalla. Alhaisin 15,00 on Kauniaisissa. Yleisin veroprosentti on 18,50. Yhteensä 348 kunnassa tuloveroprosentti on välillä 18,00 19,00.

Suurimmat korotukset ovat Tervolassa, 1,50 prosenttiyksikköä, ja Eurajoella, 1,25 prosenttiyksikköä. Kymmenessä kunnassa veroprosentti nousee yhdellä prosenttiyksiköllä. Yleisin korotus on 0,50 prosenttiyksikköä.

Veroprosenttia laskevat Mietoinen 0,50 prosenttiyksiköllä sekä Mustasaari ja Oravainen 0,25 prosenttiyksiköllä.

Veroprosenttien korotukset kohdistuvat yhteensä noin miljoonaan kuntalaiseen. Suurimmat korotukset koskevat kuntia, joissa oli viime vuonna kertynyt tavanomaista enemmän alijäämiä.

Kokonaisuudessaan veroprosenttien korotukset lisäävät kunnallisveron tuottoa noin 67 miljoonalla eurolla (400 milj. mk). Kunnallisverotus kuitenkin keskimäärin kevenee, koska ansiotulovähennykset nousevat ensi vuonna. Tästä aiheutuva verotuksen keventyminen pienentää kuntien verotuloja vuositasolla noin 170 miljoonalla eurolla (1010 milj. mk) ja samalla keventää palkansaajien verotusta.

Paineita veroprosenttien korotuksiin ovat aiheuttaneet jo usean vuoden jatkuneet veroperustemuutokset. Vuosittain jatkuneet verovähennysten korotukset ovat heikentäneet veropohjaa samanaikaisesti, kun kunnille on säädetty uusia tehtäviä ja kustannukset ovat muun muassa palkkojen nousun vuoksi kasvaneet.

Kuntien keskimääräinen tuloveroprosentti tänä vuonna on ollut 17,67. Tuloveroprosenttia nosti tälle vuodelle 39 kuntaa ja laski kuusi. Kaikkiaan kuntia on 448.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.