Mainos

Yli- ja alipainoisuus yhteydessä migreeniriskiin

Sekä lihavuus että alipainoisuus voivat mahdollisesti suurentaa riskiä sairastua migreeniin, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa.

Analyysi perustuu 290 000 potilaan tietoihin 12 tutkimuksesta. Tulosten perusteella ylipainoiset ja lihavat sairastavat migreeniä 27 prosenttia todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Alipainoisista migreeniä potee puolestaan 17 prosenttia useampi kuin normaalipainoisista.

Tutkijat eivät pidä havaittuja riskejä kovin suurina, mutta ne ovat silti riittäviä, jotta ne kannattaa huomioida muiden riskitekijöiden rinnalla.

Painoindeksin lisäksi osallistujien ikä ja sukupuoli vaikuttivat migreenin todennäköisyyteen. Migreenit olivat yleisempiä naisilla ja nuorilla potilailla.

Aineistosta ei voinut päätellä, miksi yli- ja alipaino altistaisivat migreeneille, mutta yhteys saattaa selittyä esimerkiksi vähäisellä liikunnalla. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kohtauksille altistavat myös uni-valverytmin häiriöt, verensokerin alhaisuus ja stressitilan muuto.

Migreeniä sairastaa noin viisi prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Migreeni on kiusallinen vaiva

Miten migreeni syntyy? Voiko siihen vaikuttaa elintavoilla? Miten migreeni erotetaan aivoverenkiertohäiriöstä? Neurologi Ville Artto puhui aiheesta Studio55.fi-ohjelmassa.

25:48

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja