Yle neuvottelee Valioliigan ja Mestarien liigan oikeuksista keväällä

Mestareiden liiga
Mestareiden liigaCopyright MTV Oy 1999
Julkaistu 06.09.2002 21:15

Jalkapallon Englannin Valioliigan ja Mestarien liigan televisiointisopimukset ovat katkolla ensi keväänä. Yleisradio on kiinnostunut samaan ainakin Valioliigan kanavilleen jos lähetysoikeuksien hinnat tippuvat nykyisestä.

-Neuvottelemme kummastakin. Valioliigasta emme maksa missään tapauksessa sellaisia summia, joita Canal+ nyt pulittaa. Jos noista summista puhutaan, valioliiga on karannut Yleltä. Mutta Canal+ ei ole vahva taloudeltaan. Katsotaan, miten käy, Yleisradion tv-urheilun päällikkö Markku Vainikka sanoo.

-Mestarien liiga on mielenkiintoinen, mutta ei must-luokkaa Ylen mittarissa. Heikkoutena on se, että suomalaisjoukkueiden on erittäin vaikea päästä mestarien liigaan. Silloin kun Yle näytti mestarien liigaa, pääsimme reilusti yli 300000:n katsojamäärään. Kun HJK pelasi siellä, katsojia oli jo puoli miljoonaa. Näin paljon suomalaisuus vaikuttaa. Tiedän, että Nelosen katsojamäärät ovat pienemmät kuin Ylellä aikoinaan.

Jalkapallon arvokisat YLE pyrkii pitämään ohjelmistossaan. Mikään ei tosin ole varmaa.

-Jalkapallon EM-karsinta on vielä kysymysmerkillinen asia. Jos karsinta alkaa sujua Suomen osalta menestyksellisesti, huomioarvo kasvaa, Vainikka arvottaa.

Valioliigan korvikkeena Yle on näyttänyt Englannin ykkösdivisioonan otteluita. Vainikka sanoo, että divari on toiminut hyvin. Katsojia on ollut yli 200000. Lähetysaika lauantain alkuillassa on erinomainen, katsojat ovat tottuneet katsomaan silloin jalkapalloa.

Kesäolympialaisten hinnat kohonneet pilviin

Urheilutapahtumien televisiointioikeusmaksut ovat kohonneet viimeisen 10 vuoden aikana kuin huutokaupassa. Aina on löytynyt kaupallisia yhtiöitä, jotka ovat korottaneet tarjouksiaan taloudellisen kestokykynsä rajoille asti, jopa yli. Tämä on saanut kansalliset yleisradiot vähintäänkin mietteliäiksi. Mitä kannattaa ostaa, ja millä hinnalla?

Olympialaisia voi käyttää esimerkkinä. Barcelonan oikeudet vuonna 1992 maksoivat 636 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Sydneystä vuonna 2000 joutui pulittamaan jo 1332 miljoonaa dollaria. Eikä tulevaisuus näytä yhtään halvemmalta: Ateenan luku vuonna 2004 on 1498, Pekingin neljä vuotta myöhemmin 1715. Tällä hetkellä euron ja dollarin arvo on jotakuinkin sama.

Kesäkuussa Japanissa ja Etelä-Koreassa pidettyjen jalkapallon MM-kisojen tv-oikeudet kohosivat olympialaisten hintaluokkaan. Aivan kaikki kustannuskäyrät eivät sentään sojota yläviistoon. Yleisradion tv-urheilun päällikkö Markku Vainikka arvioi, että talviolympialaisissa tapahtuu käänne toiseen suuntaan.

-Torinon kisat pidetään 2006. Siitä neljän vuoden päästä järjestettävien talviolympialaisten tv-oikeudet saa todennäköisesti Torinoa halvemmalla. Talvikisojen huomioarvo jää selvästi kesäolympialaisten varjoon, Vainikka arvelee.

Ylen must-lista on kovin lyhyt
Päätä huimaavat luvut ovat laulattaneet laskukoneita Ylessä. On pakko keskittyä tiettyjen tapahtumien ja lajien televisioimiseen, muuten eurot loppuvat. Urheilujohtamisen päivillä Jyväskylässä esiintynyt Vainikka listaa nopeasti must-asiat, ne, joista Yle pitää tiukasti kiinni.

-Olympialaiset, jääkiekko, yleisurheilu, hiihto ja jalkapallo, näitä suomalaiset haluavat katsoa. Jääkiekon suosio nousi vuoden 1995 MM-kullan ja Antero Mertarannan selostusten ansiosta. Yleisurheilu on yllättävän suosittua katsottavaa, se havaittiin taas EM-kisojen aikaan. Hiihto pysyy kuvioissa, niin myös jalkapallon arvokisat.

Entä salibandy, jossa Suomi menestyy hyvin? Voiko se nousta must-listalle?

-Ei ainakaan nopeasti. Salibandyn täytyy saada historiaa taakseen. Ehkä myöhemmin, 10-20 vuoden kuluttua, Vainikka arvioi.

Miten käy seuraavien olympialaisten kanssa?

Entä seuraavien olympialaisten kustannukset? Käyvätkö Ateena ja Peking jo liiaksi Ylen kukkarolle?

-Lähetysoikeuksien korotukset Sydneystä lähtien ovat olleet suhteellisen maltillisia. Sydney maksoi Ylelle noin seitsemän miljoonaa euroa. Ateenan ja Pekingin maksuja ei ole määritelty vielä tarkasti, mutta arvelen Ylen osuuden jäävän alle 10 miljoonan euron.

Analogiset lähetykset ovat viimeisissä vuosissaan, digiaika työntyy tilalle. Mitä tämä merkitsee olympialaisten televisioinnille?

-Ateena tulee vastaan nopeasti, parin vuoden kuluttua. Nyt näyttää siltä, että suurin osa Ateenan lähetyksistä tulee analogisina. Joitakin osioita lähetämme digitekniikalla. Digin osuutta on vielä mahdoton ennustaa. Voisin veikata, että Pekingin olympialaiset ovat jo digiaikaa. Ainakin toivon niin, Vainikka sanoo.

Markku Vainikka katsoo, että Yle on pärjännyt hyvin urheilun tv-markkinoilla.

-Meillä on käsissämme suurin osa merkittävistä urheilutapahtumista. Formula 1 on MTV3:llä, Englannin valioliigan anasti Canal+ ja jalkapallon mestarien liiga näkyy Nelosen ruudussa. Olemme pitäneet pintamme paremmin kuin moni muu kansallinen yleisradioyhtiö Euroopassa, Vainikka kehaisee.

Yle on näyttänyt monia urheilutapahtumia jälkilähetyksinä. Onko järkeä lähettää jääkiekkoa, jalkapalloa tai rallia tapahtuman jälkeen, kaiken jo ratkettua?

-On, ja paljonkin. On paljon ihmisiä, joka haluavat nähdä, miten kaikki tapahtui. Jos lähetys tulee osittain tapahtuman lopun kanssa päällekkäin, katsojia voi olla jopa puoli miljoonaa. Niissä jälkilähetyksissä, jotka tulevat lähellä puolta yötä ja runsaasti tapahtuman jälkeen, katsojamäärä on alle 100000.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Jalkapallo