Yle-gallup: Kokoomus yhä kärjessä, mutta kärkikolmikko tiivistyy: "Nato-lisä on sulanut"

Yle-gallup: Kokoomus yhä kärjessä, mutta kärkikolmikko tiivistyy 8:10
MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen analysoi tuoreita kannatusmittauksia Huomenta Suomessa.

Kolmen kärkipuolueen kannatusluvut ovat parempia kuin tulokset edellisissä eduskuntavaaleissa 2019.

Ylen kannatusmittauksessa suosituimpien puolueiden kärkikolmikon järjestys on pysynyt samana, mutta kannatuserot suosituimpien puolueiden välillä ovat kutistumaan päin. Kärjessä olevaa kokoomusta äänestäisi nyt 20,8 prosenttia äänestäjistä, eli 0,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime mittauksessa.

Heti kokoomuksen perässä tulee pääministeripuolue SDP, jota kannatti 19,9 prosenttia vastaajista. Nousua oli 0,8 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisia äänestäisi 19,0 prosenttia eli 0,6 prosenttiyksikköä suurempi osa kuin viime mittauksessa.

Mittauksen Ylelle teki Taloustutkimus. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa, eli suosituimpien puolueiden kannatuserot mahtuvat sen sisään. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Ylelle, että muutokset edelliseen mittaukseen ovat pieniä.

–  Nato-lisä kokoomuksen kannatuksesta on sulanut, mutta kokoomus on edelleen kannatetuin puolue, Turja sanoo.

Kärkikolmikko edellisvaaleja korkeammalla

Mittauksessa kolmen kärkipuolueen kannatusluvut ovat parempia kuin edellisissä eduskuntavaaleissa 2019. Kokoomuksen suosio oli silloin 17 prosenttia, SDP:n 17,7 ja perussuomalaisten 17,5.

Keskustan alennustila jatkui kyselyssä, sillä puolueen kannatus laski 0,6 prosenttiyksilöllä alle 10 prosentin haamurajan 9,5:een. Alimmillaan puolueen kannatus kävi Ylen mittauksissa yhdeksässä prosentissa viime vuoden lopulla.

Kannatusero on tasoittunut myös vihreiden ja vasemmistoliiton välillä. Vasemmistoliitto nousi 1,4 prosenttiyksiköllä 9,0 prosenttiin täpärästi 8,9 prosentin kannatuksen saaneiden vihreiden ohi. Vihreiden kannatus laski vastaavasti 1,4 prosenttiyksikköä.

Taloustutkimus haastatteli Ylen kannatusmittausta varten reilut 2  400 ihmistä 6.2.–28.2. välisenä aikana. Puoluekantansa kertoi hieman yli 1  700 haastateltavaa.

Kannatuslukemat lähellä toisiaan myös HS:n edellisessä mittauksessa

Kutistuvien kannatuserojen myötä eduskuntavaaleista näyttää tulevan tiukka taisto. Vaaleihin on aikaa alle kuukausi, ja eduskunta jää tällä viikolla vaalivapaalle.

Myös Helsingin Sanomien viime kuussa julkaisemassa mielipidemittauksessa kolmen suosituimman puolueen kannatusluvut olivat noin kahden prosenttiyksikön sisällä toisistaan.

HS:n kyselyssä 21,3 prosenttia saaneen kokoomuksen perässä toiseksi tuli perussuomalaiset 20,0 prosentilla. SDP:tä olisi äänestänyt 19,2 prosenttia vastaajista.

HS:n kyselyn teki Kantar Public. Tutkimuksen aineisto kerättiin tammikuun 16. päivän ja helmikuun 10. päivän välillä. Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse noin 2  400 henkilöä. Virhemarginaali oli noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa

Lue myös:

    Uusimmat