Yle: Eduskunnan turvallisuusvalvoja masturboi töissä ja ahdisteli kollegoitaan – "V***u, täällä on taas käärmenäyttely menossa"

Turvallisuusvalvojana eduskunnassa työskennellyt mies on syyllistynyt useiden vuosien ajan seksuaaliseen ahdisteluun. Hän muun muassa masturboi useaan otteeseen pikkuparlamentin valvontahuoneessa, kertoo Svenska Yle. Mies oli myös kähminyt naiskollegoita.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yli 40-vuotiaan miehen 80 päiväsakkoon. Rikokset tapahtuivat vuosina 2017-2019.  Mies erotettiin työstään vuonna 2019.

Tuomiolauselman mukaan mies istui usein valvontahuoneessa ruudun takana masturboimassa. Valvontahuoneessa toinen työntekijä palvelee asiakkaita ja toinen seuraa valvontakameroiden kuvaa taaempana. Pikkuparlamentti sijaitsee Eduskuntatalon vieressä.

Todistajana oikeudessa toiminut naiskollega kertoi kuulleensa toisinaan epämääräisiä ääniä takaansa, muun muassa vetoketjun aukaisemista ja ”hieromista”. Hän tulkitsi äänet masturboinniksi. Hänen mukaansa tätä tapahtui, vaikka lähellä oli muita ihmisiä. Toisinaan mies oli myös aukaissut vetoketjunsa naisen nähden.

Mies oli myös esitellyt puhelimestaan kuvia, joissa hän oli alasti. Uhri oli kirjoittanut aviomiehelleen tekstiviestin ”Kollegalla on taas vaihteeksi käärmenäyttely menossa. V***u. Huomasin sen vasta, kun olin menossa ulos, enkä viitsinyt kaivaa kameraa taskusta”. Nainen kertoi myöhemmin halunneensa ottaa kuvan todistusaineistona, mutta oli ollut liian paniikissa voidaksee nottaa kuva. Viesti oli lähetetty syksyllä 2018.

Uhri  kertoi miehen käpälöineen häntä kymmeniä kertoja ja kosketelleen muun muassa hänen takapuoltaan ja rintojaan.

Työntekijjät raportoivat käytöksestä päälliköilleen. Kesti kuitenkin vielä useita kuukausia ennen kuin miehelle annettiin mahdollisuus joko  lähteä vapaaehtoisesti tai saada potkut. Mies suostui lähtemään vapaaehtoisesti.

Useimmin käpälöinnin ja epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutunut nainen ei ole pystynyt palaamaan työpaikalleen. Hän kärsii ahdistuksesta, johon on saanut lääkityksen ja terapiaa, Svenska Yle kertoo.

Yksi naisista ei halunnut viedä omaa tapaustaan oikeuteen, vaan tyytyi esiintymään oikeudessa pelkästään todistajana.

Tuomittu mies on toiminut turvallisuusvalojana vuosina 2013-2015 ja uudestaan 2016-2019. Hän itse kielsi syyllistyneensä tekoihin. 

Mies sai käräjäoikeudessa 960 euroa sakkoja ja velvoitettiin korvamaan uhrille 5 000 euroa. Mies on valittanut tuomiostaan.

Lue myös:

    Uusimmat