Yksityislääkärit taas suosiossa

Yksityislääkärien suosio on viime vuosina hieman lisääntynyt. Vielä ei kuitenkaan olla lamaa edeltäneellä tasolla.

Viime vuonna yksityislääkärin palveluista sai sairausvakuutuskorvausta vajaat 1,4 miljoonaa suomalaista. 90-luvun alussa korvauksen saajia oli vielä 1,5 miljoonaa, mutta lamavuosina määrä putosi 1,3 miljoonaan.
Korvauksia yksityislääkärien palveluista maksettiin viime vuonna kaikkiaan 356 miljoonaa markkaa. Kaikkiaan suomalaiset käyvät lääkärin avohoidon vastaanotolla noin 20 miljoonaa kertaa vuodessa, ja näistä käynneistä viidennes suuntautuu yksityisvastaanotoille.

Kansaneläkelaitoksen asiantuntijalääkäri, dosentti Timo Klaukka on koonnut Kelan tuoreimpia tilastoja yksityislääkärien käytöstä Suomen Lääkärilehteen.

Yhteiskunnalle halvaksi mutta potilaalle kalliiksi


Yhdestä yksityislääkärikäynnistä aiheutui vuonna 1999 yhteiskunnalle keskimäärin sadan markan kustannus, kun terveyskeskuslääkärillä käyvä potilas maksoi yhteiskunnalle 2-3 kertaa enemmän. Yhteiskunnalle yksityislääkärillä käynnit tulevat siis halvaksi, mutta potilaalle kalliiksi. Usein potilas joutuu hakemaan yksityislääkäriltä palveluja, joita oma kunta ei enää tarjoa. Esimerkiksi Karjaan viiden miljoonan markan säästöpäätös, jolla tyrät ja suonikohjut jätetään kylmästi kunnan palveluista pois, merkitsee, että leikkaukset on haettava muualta, sanoo Klaukka.

Suhteessa eniten yksityislääkärillä käyvät suurituloisimmat. Klaukka kumoaa kuitenkin väitteet, että yksityislääkärien palvelut olisivat pääasiassa hyvätuloisten palveluja. Valtaosa eli yli 70 prosenttia yksityisvastaanotoilla käyneistä on muita kuin hyvätuloisia, korostaa Klaukka. Vähiten ansaitsevia eli alimpaan tuloviidennekseen kuuluvia oli yksityislääkäreillä käyneistä potilaista noin 14 prosenttia. Eniten yksityislääkäriin turvaudutaan pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa. Suhteessa eniten yksityislääkärikäyntejä oli kuitenkin Kauniaisissa, Keravalla, Raisiossa, Luumäellä ja Merimaskussa. Vähiten yksityislääkärillä käytiin Halsualla, Ullavalla, Perhossa, Merijärvellä ja Kuivanniemellä, missä vain 9-11 prosenttia väestöstä käytti yksityislääkärin palveluja. Espoo oli 20. ja Helsinki oli 28. sijalla.

Iäkkäät hakeutuvat yksityisvastaanotolle

Nykyisin myös vanhempi väki eli yli 65-vuotiaat valitsevat yksityislääkärin aiempaa hanakammin. Miehistäkin yksityislääkäreitä suosii eniten kaikkein vanhin ikäluokka eli yli 75-vuotiaat. Naiset menevät yksityislääkäriin selvästi useammin kuin miehet. Naisten osuus yksityiskäynneistä on peräti kaksi kolmannesta. Esimerkiksi gynekologin yksityisvastaanotolla käydään liki puoli miljoonaa kertaa vuodessa. Saman verran yksityislääkärikäyntejä on silmälääkäreille. Tätä selittää Klaukan mukaan se, että julkisella puolella näöntarkastuksiin ja muihin vastaaviin ongelmiin ei palveluja juuri tarjota.

Oikotie erikoislääkärille ja mahdollisuuteen valita

Suomalaiset ovat Klaukan mukaan tyypillisesti eri sektorien rinnakkaiskäyttäjiä. Terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta haetaan peruspalvelut, mutta erikoislääkäriä haetaan yksityiseltä puolelta. Tämä ei aina ole edes mikään valinta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla yksityislääkärille ajaa myös julkisten palvelujen niukka tarjonta. Yksityissektorilla asiakas voi useimmiten valita hoitavan lääkärin itse, ja se tarjoaa tavallaan myös oikotien erikoislääkärin luo, sanoo Klaukka. Julkisella puolella erikoislääkärille tarvitaan yleensä yleislääkärin lähete, mikä kasvattaa kokonaiskustannuksia niissä tapauksissa, joissa erikoislääkärikäynti katsotaan aiheelliseksi. Toisaalta tarpeetonta erikoislääkärille hakeutumista voidaan näin vähentää.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat