Yksinkertaisen inspiroiva parisuhdeopas

Kestävää parisuhdetta tavoittelevat kaikki. Psykologi Egil Linge ja toimittaja Dan Josefsson paljastavat yksinkertaisen toimivat keinot pysyvän parisuhteen saavuttamiseen teoksessaan "Kestävän suhteen salaisuus".

Kirjoittajien yhteistyö alkoi Josefssonin päädyttyä Lingen vastaanotolle. Nelikymppinen toimittaja oli kyllästynyt kiireiseen työtahtiin, joka johti ihmissuhteiden kariutumiseen, ja pyysi Lingeltä apua rentoutumiseen. Linge, jolla on kolmenkymmenen vuoden kokemus kognitiivisesta terapiasta, sai Josefssonin ymmärtämään ongelmien todelliset syyt. Läheisyyden kaipuu ja sen menettämisen pelko olivat ajaneet Josefssonin yksinäiseksi sudeksi. "Läheisyys oli tuntunut niin pelottavalta, että olin rakentanut itselleni yksinäisen elämän, jotta minun ei tarvitsisi pelätä", kertoo Josefsson. Hän sai eväät elämänmuutokseen terapiasta ja halusi mahdollistaa muutoksen myös muille.

Erilaiset ongelmat, yksi syy

Teoksessa on mukana esimerkkitapauksia, joiden kaltaisia moni tunnistaa omasta elämästään ja lähipiiristään. Hurmaava, mukava mies ei ystäviensä ihmetykseksi millään löydä pysyvää suhdetta. Itsenäinen sinkkunainen taas ihastuu aina varattuihin miehiin. Täydellinen tyttöystävä joutuu aina petetyksi ja jätetyksi, kun taas toinen empii pitkässä suhteessaan. Kaikilla näillä ongelmilla on sama tausta.

Muutama ensimmäinen elinvuosi on tärkeää aikaa sosiaalisten suhteiden rakentumiselle. Lapsen ensimmäisistä ihmissuhteista ja niihin liittyvistä tunnemuistoista syntyy ihmissuhdemalli. Se määrittelee, miten aikuisiässä muodostetaan ihmissuhteita. Positiivisten ja negatiivisten kokemuksien myötä ihminen oppii suhtautumaan toisiin joko avoimesti, varautuneesti tai ristiriitaisesti. Kaikki parisuhdeongelmat aiheutuvat harhaanjohtavasta ihmissuhdemallista.

Pois mukavuusalueelta

Ihmissuhdemallia on vaikea muuttaa, koska se toimii tiedostamattomalla tasolla. Se ohjailee toimintaamme ja tekee siihen muutoksia ennen kuin edes ehdimme tajuta niitä. Mahdotonta ihmissuhdemallin korjaaminen ei silti ole. Harhaanjohtavan ihmissuhdemallin saa murrettua astumalla tietoisesti oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Siinä tulevat apuun kognitiivisen terapian työkalut. Josefsson ja Ligne esittelevät teoksessa kuusi menetelmää, joita voidaan käyttää toiminnan, ajatusten ja tunteiden muuttamiseen.

Tärkein työkalu on tee päinvastoin -menetelmä, jota muut menetelmät tukevat. Tietyissä tilanteissa sivuutetaan ihmissuhdemalli ja toimitaan päinvastoin kuin tuntuisi viisaalta, järkevältä ja turvalliselta. Aluksi kirjataan ylös ongelmallinen ihmissuhdetilanne ja ne tunteet ja ajatukset, joita se herättää. Sitten eritellään yleinen toimintapa tilanteessa, lyhyen aikavälin voitto ja pitkän aikavälin seuraukset. Kun kaikki on kirjattu ylös, muutetaan toimintatapa päinvastaiseksi. Esimerkiksi sosiaalisia tilanteita välttelevä henkilö suostuu menemään juhliin, joissa ei tunne ennalta ketään. Yhden illan suhteita harrastava taas sitoutuu odottamaan vähintään kaksi viikkoa ennen kuin harrastaa seksiä uuden tuttavuuden kanssa. Tietoinen toisin tekeminen on vaikeaa, mutta teoksen konkreettisten harjoitteiden avulla on mahdollista löytää – ja pitää – oma elämänkumppani.



Teksti: Kati Hokkanen
Kuvat: iStockphoto

Artikkelin tarjoaa:
Gummerus

Kirjan voit ostaa esimerkiksi Adlibris.comista

Artikkelin tarjoaa
Gummerus

Lue myös:

    Uusimmat