Yksinkertainen vinkki – paranna muistiasi ja lievitä stressiä!

Tuore tutkimustieto osoittaa, että fyysisen terveyden lisäksi vitamiineilla on merkittävä vaikutus henkiseen suorituskykyyn. Esimerkiksi stressistä selviää paremmin, kun saa riittävästi vitamiineja.

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat kaikille eläville olennoille elintärkeitä ravintoaineita, joilla on suuri merkitys terveyden ja toimintakyvyn ylläpitäjänä. Iso-Britanniassa Northumbrian yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että riittävä vitamiinien saaminen vaikuttaa positiivisesti myös aivojen toimintaan sekä kognitiiviseen suorituskykyyn – eli esimerkiksi oppimiseen, havaitsemiseen, muistamiseen ja ajatteluun.

– Tulokset ovat samansuuntaisia aikaisempien tutkimuslöydösten kanssa. Niiden perusteella voidaan päätellä, että elimistön vitamiini- ja kivennäisainetasoja nostamalla voidaan vaikuttaa suotuisasti aivojen toimintaan, kertoo professori David Kennedy Northumbrian yliopiston Brain, Performance and Nutrition Research Centre -tutkimuskeskuksesta.

Tutkimuksessa käytettiin erilaisia tieteellisiä menetelmiä, ja tarkkailun kohteena olivat muun muassa subjektiivinen stressintunne, yleinen terveydentila, mieliala ja kognitiivinen suorituskyky. Professori Kennedy kertoo tutkimustulosten osoittaneen, että vitamiinilisän käyttäminen vähensi koehenkilöiden stressin tunnetta merkittävästi, kohensi yleistä mielialaa ja vähensi väsymyksen tunnetta erityisesti ponnistusta vaativien tehtävien jälkeen.

Miten vitamiinit vaikuttavat?

Säännöllinen ja riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti on tärkeää perusaineenvaihdunnalle, hyvän terveyden ylläpitämiselle, sairauksien ehkäisylle ja yleiselle hyvinvoinnille. Ruokavalioon liittyvien tutkimusten perusteella näyttää siltä, että merkittävällä osalla väestöstä voi olla puute yhdestä tai useammasta vitamiinista tai hivenaineesta.

Erityisesti kalsium, magnesium ja sinkki ovat tärkeitä lukuisille fysiologisille prosesseille, jotka vaikuttavat aivojen toimintaan sekä suoraan että epäsuorasti. B-ryhmän vitamiinit sekä C-vitamiini ovat puolestaan mukana monenlaisissa solun aineenvaihduntareaktiois-sa, kuten välittäjäainesynteesissä sekä stressihormonien ja energia-aineenvaihdunnan toiminnassa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja