Yksinäisyys tappaa

.Kuva: Lehtikuva

Muutama päivä sitten mediassa kerrottiin, että Vantaan Martinlaaksossa sijaitsevasta kerrostalosta oli löytynyt muumioitunut mies. Noin 64-vuotias mies oli ollut kuolleena asunnossaan ilmeisesti ainakin vuoden, ilman että kukaan oli kaivannut häntä. Kuolleen miehen löysi asuntoon mennyt huoltomies.

Tapaus on Suomen Mielenterveysseuran mukaan poikkeuksellinen ja äärimmäinen osoitus siitä, että ihminen voi elää yhteiskunnassamme ilman läheisiä kontakteja, jopa niin ettei kukaan tiedä hänestä. Ihminen ikään kuin katoaa.

- Tämä on äärimmäisen järkyttävää, että meillä tapahtuu näin, ettei kukaan osaa kaivata häntä. Tosin mehän emme tiedä, mitkä ovat ne syyt yksinäisyyden takana. Onko ihminen todella ollut niin yksin, ettei hänellä ole ollut ketään vai onko hän halunnut olla yksin, Suomen Mielenterveysseuran kehittämisjohtaja Tarja Heiskanen pohtii.

Näin totaalista suomalainen yksinäisyys ei kuitenkaan pelkästään ole. Paljon sitä kuitenkin esiintyy.

Suomessa jopa miljoona yksinäistä

Suomen Mielenterveysseuran mukaan Suomessa olisi eri laskutapojen mukaan noin miljoona yksinäistä ihmistä. Tänään maailman mielenterveyspäivänä asiaan halutaan kiinnittää huomiota maailmanlaajuisesti.

Yksinäisyys koskettaa Suomen Mielenterveysseuran tekemän kyselyn mukaan Suomessa hyvin erilaisia ihmisryhmiä.

- On yksinhuoltajia, maaseudun yksinäisiä, köyhiä ihmisiä ja opiskelijoita. Eli ei ole olemassa sellaista yhteistä kuvaa yksinäisestä ihmisestä, Heiskanen kertoo.

Myös yksinäisyyden syyt ja vaikutukset ovat moninaiset. Yksinäisyys voi olla kielteistä tai myönteistä.

- Silloin jos yksinäisyys on vapaaehtoista yksinäisyyttä, sillä on hyvä ja rakentava vaikutus, mutta jos yksinäisyys on pakollista, eikä siihen ole mitään vaihtoehtoja, niin silloin se on ihmistä vahingoittava tekijä.

Äärimmillään yksinäisyys voi jopa tappaa, mutta siihen liittyy usein myös muitakin asioita.

- Teimme jokin aikaa sitten kartoituksen siitä, mikä ajaa ihmisen itsemurhaan. Siinä yksinäisyys ja siihen sidoksissa olevat tekijät nousivat hyvin vahvasti esille. Tällaisia muita tekijöitä olivat muun muassa arvottomuuden tunne ja masennus.

Yksin pärjäämistä arvostetaan

Yksinäisyys on maailmanlaajuinen ilmiö. Suomessa siihen liittyy kuitenkin myös poikkeuksellisen paljon positiivista kaikua. Vahvassa elää yhä tietynlainen yksinäisyyden eetos - yksin mennään vaikka läpi harmaan kiven.

- Kyllähän meillä on esimerkiksi toisen ihmisen reviirin kunnioittaminen aika isoa. Me emme hevin puutu naapurin tai työkaverinkaan asioihin vaikka ehkä nähtäisiin, että toinen tarvitsisi apua tai olisi yksinäinen.

Toisaalta Heiskasen mukaan pitäisi miettiä, onko yhteiskunnassamme sellaisia mekanismeja, jotka syrjäyttävät ihmisiä yksinäisyyteen enemmän kuin jossain muussa yhteiskunnassa.

Mielenterveysseurasta muistutetaan, että viimekädessä vastuu siitä, ettei ihminen syrjäydy ja koe itseään yksinäiseksi, on meillä jokaisella. Yksinäisyyttä ei pitäisi ohittaa.

- Jokaisen pitäisi käyttää omaa maalaisjärkeään. Me kaikki voimme tunnistaa yksinäisiä ihmisiä lähellämme ja silloin pitäisi olla rohkea ja kysyä suoraan voisiko auttaa jollain tavalla. Se ei loukkaa ketään, Heiskanen tiivistää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat