YK: Etelä yhä Afrikan synkin aids-alue

Vaikka hivin ja aidsin vastaiseen taisteluun saatujen varojen määrä on noussut viime vuosina merkittävästi, on YK:n aids-järjestö Unaids erityisen huolissaan eteläisen Afrikan hiv/aids-tilanteesta. Esimerkiksi Botswanassa lähes 40 prosenttia aikuisväestöstä kantaa hi-virusta.

YK:n mukaan Afrikan hallitukset ja kansainvälinen yhteisö alkavat vähitellen tajuta, mitä taistelussa hiv/aidsia vastaan vaaditaan. Tilanne on kuitenkin monin paikoin huolestuttava, erityisesti eteläisessä Afrikassa, missä hiv-tartuntojen taso on maailmanennätysluokkaa.

- Yhdessäkään kymmenestä alueen maasta ei ole nähtävissä selviä merkkejä epidemian taittumisesta, YK:n aids-järjestö Unaids toteaa tuoreessa raportissaan, joka julkistettiin Keniassa tänään alkaneen Afrikan aids-kokouksen yhteydessä.

Synkin esimerkki on Botswana, missä lähes 40 prosenttia aikuisväestöstä kantaa hi-virusta. Etelä-Afrikassa tilanne on parempi, mutta Unaids arvioi raportissaan, etteivät edistysaskeleet aidsin vastaisessa taistelussa ole ehkä olleet niin merkittäviä kuin aiemmin on kuviteltu.

Erityisen huolestuttava on raskaana olevien naisten tilanne: heistä joka viidennellä oli viime vuonna hi-virus. Kaiken kaikkiaan eteläisen Afrikan hiv/aids -potilaat muodostavat noin kolme neljäsosaa koko maailman sairastuneiden joukosta.

Rahaa saatu aiempaa enemmän, lisää kuitenkin tarvitaan

Toivoa herättää Unaidsin mukaan se, että tappavan epidemian vastaiseen taisteluun saatujen varojen määrä yli kaksinkertaistui lähes miljardiin dollariin vuonna 2002. Tämä oli kuitenkin edelleen vain puolet siitä, mitä YK oli arvioinut tarvitsevansa vain aivan välttämättömien hoito- ja ennaltaehkäisytoimien järjestämiseen.

Rahan tarve lisääntyy sairastuneiden määrän kasvaessa. Unaids kehottaakin teollisuusmaita antamaan anteeksi afrikkalaisten maiden velkoja: 16 Afrikan maata käytti toissa vuonna enemmän rahaa velkojen hoitamiseen kuin perusterveydenhuoltoon.

Taistelu ei ole Unaidsin mukaan toivotonta. Esimerkiksi Itä-Afrikassa hiv/aids-tapausten määrä on hitaasti mutta varmasti vähenemässä. Erityisiä kehuja järjestö antaa Ugandalle päättäväisistä toimista, joihin on sitouduttu korkeinta poliittista johtoa myöten. Myös useissa Länsi-Afrikan maissa, kuten Kamerunissa, on toimittu menestyksekkäästi muun muassa lääkintähuollon kehittämisessä.

Toivonpilkahdus löytyy myös Botswanasta, missä kolmasosa raskaana olevista naisista on saatu taudin tarttumista sikiöön ehkäisevän lääkityksen piiriin. Ohjelmaa toteutetaan Microsoft-miljardööri Bill Gatesin ja hänen vaimonsa Melindan säätiön tuella.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat