Mainos

Yhteenotot laajenevat Dagestanissa

Venäläisjoukkojen ja muslimitaistelijoiden väliset yhteenotot ovat laajenneet Dagestanin pohjoisosiin samalla kun Venäjä vahvisti turvatoimiaan estääkseen uudet "terroristi-iskut" alueella. Venäläislähteistä kerrottiin, että Venäjä suunnittelee lähiaikoina suurta maahyökkäystä.

Venajan joukot taistelevat Dagestanissa


Tshetshenian puolelta tulleet sala-ampujat ampuivat yhden venäläissotilaan ja haavoittivat toista sotilasta lähellä Kizljarin kaupunkia Dagestanissa, kertoi Venäjän sisäministeriön lehdistötoimisto perjantaina Mahatshkalassa. Tshetshenian pääkaupungin Groznyin viranomaiset sanoivat, että he ovat aloittaneet turvallisuustoimien vahvistamisen ja taisteluhautojen kaivamisen maansa pohjoisosissa Dagestanin rajan läheisyydessä "venäläissotilaiden jatkuvan tulituksen vuoksi".

Viranomaisten mukaan venäläisten ilmaiskuissa on kuollut myös siviilejä. Venäläiset taistelukoneet ja -helikopterit ovat tehneet 37 raketti-iskua muslimitaistelijoita vastaan viimeisen vuorokauden aikana. Iskut olivat voimallisin ilmaisku sen jälkeen kun taistelut alueella alkoivat elokuun 7. päivä. Yli 40 venäläistä on saanut surmansa kaksi viikkoa kestäneissä taisteluissa. Venäläiskenraalien mukaan venäläiset joukot tuhosivat kolme muslimitaistelijoita kuljettanutta rekka-autoa. Joukot löysivät kaksi muslimien ammuskätköä Botlihissa.

Toistaiseksi venäläiset joukot eivät ole tunkeutuneet kaupunkeihin, joita hallitsevat aseistetut joukot, joiden uskotaan kuuluvan ääri-islamistiseen wahhabiitti-lahkoon. Wahhabiitit ovat julistaneet Dagestanin tasavallan Venäjästä erilliseksi itsenäiseksi valtioksi. Toistaiseksi ryhmä ei ole saanut alueen monista eri kansoista koostuvalta väestöltä paljoakaan tukea.

Muslimitaistelijoilla on etunaan alueen vuoristoisen maaston hyvä tuntemus. He ovat kokeneita sissisotilaita. Taistelijoiden mukaan he ovat edenneet taistelussaan venäläisiä vastaan pidemmälle kuin ajattelivat olevan mahdollista. Muslimien tiedottaja kertoi, että heidän joukkonsa ovat polttaneet kaksi venäläistä miehistön kuljetusajoneuvoa. Joukot olivat nähneet seitsemän kuollutta venäläissotilasta venäläisten epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen.

Venäjän sisäministeriön tiedottajan mukaan muslimitaistelijat ottivat haltuunsa Rotin, Akurin ja Tshadin kylät Botlihissa. Ministeriö ilmoitti myös, että muslimitaistelijoiden suunnitelmissa on ottaa panttivankeja Mahatshkalan läheisyydessä lähipäivinä. Venäjän pääministeri Vladimir Putin vannoi aiemmin tällä viikolla, että aseistetut muslimijoukot ajetaan ulos Dagestanista viikon sisällä. Putinin lausunnon jälkeen maan puolustuksen ylin johto kuitenkin sanoi, että maahyökkäys islamisteja vastaan aloitetaan vasta kun kenraalit ovat sitä mieltä, että suuria menetyksiä ei ole odotettavissa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.