Yhdysvalloissa seksuaalisen hyväksikäytön vyyhti laajeni baptistikirkkoon – epäiltyjä uhreja jopa 700

1:54
Katolinen kirkko myöntää pappien hyväksikäyttäneen nunnia seksuaalisesti.

Yhdysvalloissa katolista kirkkoa ravistellut seksuaalisen hyväksikäytön vyyhti on laajentunut koskemaan myös baptistikirkkoa.

Liki 400 baptistikirkon työntekijää ja vapaaehtoista on epäilty seksuaalisesta häirinnästä viimeisen 20 vuoden aikana, selviää Texasissa ilmestyvien Houston Croniclen ja San Antonio Express-Newsin selvityksestä.

Epäiltyjä uhreja on 700, joista jotkut ovat vain kolmevuotiaita.

Selvityksen mukaan uhrit syyttävät kirkon johtoa heidän valitustensa ohittamisesta ja piilottamisesta yleisöltä. Valtaosa epäillyistä on tuomittu seksuaalirikoksista ja osa istuu yhä vankilassa. Ainakin 35 henkilöä sai kuitenkin jatkaa kirkon palveluksessa epäilyistä huolimatta.

Baptistikirkolla on Yhdysvalloissa noin 15 miljoonaa jäsentä ja se on maan toiseksi suurin kirkkokunta katolisen kirkon jälkeen.

Selvityksen aineistona käytettiin muun muassa valtakunnallisia tietokantoja, oikeudellisia asiakirjoja ja useita kymmeniä haastatteluja.

"Meidän olisi pitänyt taistella heidän puolestaan"

Sunnuntaina julkaistu selvitys on herättänyt valtakunnallista huomiota ja kirvoittanut vaatimuksia myös baptistikirkon uudistamisesta, kertoo Washington Post.

–  Meidän on myönnettävä, että virheemme kirkoissa asettivat nämä selviytyjät asemaan, jossa he joutuivat nousemaan yksin ylös ja puhumaan, vaikka meidän olisi pitänyt taistella heidän puolestaan, sanoi Eteläisen baptistikonvention presidentiksi viime kesänä valittu J.D. Greear Twitterissä.

Aiemmin paljastukset laajasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat ravistelleet Yhdysvaltojen katolista kirkkoa. Vain muutama päivä sitten paavi Franciscus myönsi, että katolisen kirkon papit olivat käyttäneet hyväkseen myös nunnia useiden vuosien ajan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja