Yhdysvallat jättää jäähyväiset presidentti Fordille

Yhdysvaltain 38. presidentti Gerald Ford haudataan valtiollisin kunnianosoituksin.

Tiistaina Kaliforniassa kuolleen Fordin lähes viikon kestävät hautajaisseremoniat alkavat perjantaina Kaliforniassa Palm Desertissa, St. Margaret's -kirkossa. Kirkko oli Fordin ja hänen vaimonsa Bettyn kotikirkko.

Sen jälkeen Fordin arkku lennätetään Washingtoniin ja valtiolliset hautajaiset ovat vuorossa lauantaina. Fordin ruumis pidetään esillä useita päiviä Capitol-kukkulalla, ja myös tavallisilla amerikkalaisilla on mahdollisuus jättää viimeinen tervehdys 93-vuotiaana kuolleelle presidentille. Fordin arkkua pidetään myös jonkin aikaa sekä senaatin että edustajainhuoneen ovien edessä Capitolilla.

-Tiedän henkilökohtaisesti, kuinka paljon pelkästään nuo kaksi kunnianosoitusta merkitsevät presidentti Fordille, perheen edustaja Gregory Willard totesi.

Ford oli itse, muiden Yhdysvaltain ex-presidenttien tapaan, ilmaissut omat toiveensa hautajaisjärjestelyistä. Washingtonissa Fordille pidetään muistojumalanpalvelus tiistaina ja sen jälkeen hänet kuljetetaan viimeiseen leposijaansa, Michiganiin, lähellä Grand Rapidsin kaupunkia sijaitsevan presidentillisen kirjaston viereen.

Ei hyväksynyt Irak-sotaa

Julkisuutta kartellut Gerald Ford ei puuttunut politiikkaan valtakautensa, vuosien 1974 - 1976, jälkeen. Hänen postuumisti julkaistu viimeinen haastattelunsa olikin monelle yllätys.

Ford oli antanut vuonna 2004 Washington Post -lehden Bob Woodwardille haastattelun, joka oli osa suunnitteilla olevaa kirjaa. Ford oli luvannut, että haastattelun saa julkaista hänen kuolemansa jälkeen.

Haastattelussa Ford ottaa hyvin voimakkaasti kantaa GeorgeBushin hallinnon Irak-sotaan.

-(Puolustusministeri Donald) Rumsfeld, (varapresidentti Dick) Cheney ja presidentti tekivät suuren virheen oikeuttamalla sotaan lähdön Irakiin, Ford oli sanonut Washington Postille. Hän sanoi myös, että hän olisi itse puskenut voimakkaasti muita vaihtoehtoja, kuten pakotteita.

-Ymmärrän teorian, jonka mukaan ihmiset on vapautettava, Ford oli todennut. Hänen mukaansa demokratian levittämisen on kuitenkin tuettava kansallista turvallisuutta ja sitä sota Irakissa ei tee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat