Sosiaalisen median käyttäjät ovat viime päivinä olleet huolissaan yksityisyydensuojastaan Facebookissa. Esimerkiksi treffipalvelusivusto Badoon toiminta on ihmetyttänyt, sillä useat Facebookajat ovat päätyneet seuranhakijaksi tahtomattaan. Treffisivuille on ongittu jopa lasten käyttämiä profiileja.
Tietoturva-asiantuntija Antti Kiuru Viestintäviraston Cert.fi-palvelusta kertoo, että Badoon toimintaan Facebookissa on vaikeaa tai jopa mahdotonta puuttua.
- Badoo sijaitsee yhtiönä Kyproksella, ja kansainvälisten yhtiöiden toimintaa ei voida rajoittaa.
Jos Badoo olisi esimerkiksi haittaohjelmia levittävä sivusto ja sivuston levittämillä haittaohjelmilla varastettaisiin esimerkiksi netin käyttäjien pankkitunnuksia, asialle voitaisiin Kiurun mukaan tehdäkin jotain.
Badoolla myös tyytyväisiä käyttäjiä
Treffipalvelu Badoo toimii Friend Finder-sovelluksen tavoin.
- Kun käyttäjä rekisteröityy Badoohon Facebookin sovelluksen avulla, hän sallii sovellukselle pääsyn koko kaverilistaansa. Jos sivuilla täyttää tietoja ystävistään, hänetkin saatetaan merkata palvelun käyttäjäksi. Tämän jälkeen ystäväkin saa postia Badoolta, Kiuru selvittää.
Kiurun mukaan saattaa olla mahdollista, että Badoo kerää tietoa myös ystävien ihmissuhdetilanteesta.
- Voi olla, että Badoo valikoi henkilöitä, jotka julkisissa tiedoissa kertovat olevansa sinkkuja tai että he etsivät seuraa miehistä tai naisista.
Badoolla on toki satojatuhansia käyttäjiä, jotka ovat tyytyväisiä palveluun.
- Sovelluksen tapa hankkia tietoa on se arveluttava asia, Kiuru kommentoi.
Nettifiksuus säilytettävä
Kun siis yksi käyttäjä on leväperäinen yksityisyytensä kanssa, siitä saattaa kärsiä useampikin. Yksityisyysasiat kannattaa ottaa tosissaan, sillä liiallinen lavertelu saattaa johtaa jopa identiteettivarkauteen.
Kiurua harmittaakin, että ihmiset antavat tietojaan eri sovelluksille helposti. Ainut, mitä tietoturva-asiantuntijat voivat tehdä, on valistaa käyttäjiä nettifiksuudessa.
- Haluaisin muistuttaa, että Facebookiin on suhtauduttava samoin kuin muihinkin nettisivuihin. Sinne kannattaa kirjoittaa vain sellaisia tietoja, joiden voisi ajatella olevan millä tahansa sivustoilla. Liian yksityiskohtaista julkista kuvausta itsestään ei nettiin kannata missään nimessä laittaa.
Suomessa vietetään kansallista tietoturvapäivää 8. Helmikuuta jolloin kansalaisia valistetaan netin käytöstä. Tietoturvapäivän järjestäminen Suomessa on noin 30 julkishallinnon, yrityksen ja yhdistyksen hanke. Hanketta koordinoi Viestintävirasto. Samaan aikaan vietetään kansainvälistä tietoturvaviikkoa myös muissa Euroopan maissa.
Lue Cert.fi:n blogimerkintä: Cert.fi
Lisätietoja tietoturvapäivästä: Euroopan Unionin hanke
Lue myös: Hakkeri läpäisi tiensä Facebookin perustajan omille sivuille