Kirkon perheneuvonnan asiakkaista jo noin 40 prosenttia on miehiä. Apua haetaan etenkin eroon liittyvään ahdinkoon.
Suomalainen mies kantaa huolta parisuhteestaan ja osaa myös puhua ongelmistaan. Tämä on havaittu kirkon perheasiain neuvottelukeskuksessa Oulussa, joka juhlii tammikuussa 50-vuotista taivaltaan. Kun neuvottelukeskuksen ajanvarauspuhelin pirisee, yhä useammin soittajana on mies.
- Vielä 1970-luvulla aviovaimo varasi keskusteluajan ja ilmoitti, että hänen miehensä ei missään tapauksessa tule paikalle. Nyt tämä on muuttunut ihan selvästi, Oulun perheasian neuvottelukeskuksen johtava perheneuvoja Paula Juolasma a kertoo.
Kirkon perheneuvonnan asiakkaista jo noin 40 prosenttia on miehiä.
- Naiset ovat itsenäisiä ja heidän taloudellinen tilanteensa on kohentunut. Naiset pystyvät suunnittelemaan elämää yksinään. Miehet eivät taas siedä yksinoloaan. Kun ero uhkaa, mies on hyvin hankalassa tilanteessa, perheneuvoja Kalervo Nissilä pohtii.
Lisäksi moni mies hakee perheneuvojalta apua vaikeuksiin, jotka juontavat juurensa ensimmäisen lapsen syntymästä ja siihen liittyvistä muutoksista.
- Kun mies joutuu olemaan yhtä aikaa puoliso ja vanhempi, siinä on aikamoinen elämän korkeakoulu, Kalervo Nissilä tietää.
Juolasmaan mielestä miehet ovat aktivoituneet senkin takia, että naiset ovat luovuttaneet perheasioissa vastuuta miehille.
"Täällä ollaan armollisia"
Kirkon perheneuvonnan tehtävänä on sielunhoidon ja terapeuttisen keskustelun avulla tukea ja auttaa parisuhteen ja perheen ongelmissa sekä elämän kriisitilanteissa.
Neuvottelukeskuksen vastaanottosihteeri Ritva Rautio kertoo, että suurin osa asiakkaista tulee hakemaan apua parisuhdeongelmiin. Pääosa kävijöistä on 30-49-vuotiaita.
Kynnys lähteä hakemaan vaikeuksiin ulkopuolista apua on madaltunut.
- Ihmiset tiedostavat, että asioita voi parantaa. Enää ei ajatella, että kärsi ja vaikene, Kalervo Nissilä toteaa.
Perheasiain neuvottelukeskuksen ovet ovat avoinna kaikille riippumatta esimerkiksi siitä, kuuluuko avuntarvitsija kirkkoon tai elääkö hän rekisteröidyssä parisuhteessa.
- Kirkollisella kielellä sanottuna me olemme täällä armollisia. Meidän tehtävänämme on ottaa ihmiset vastaan sellaisina kuin he tänne tulevat, Paula Juolasmaa huomauttaa.
Aikapula nakertaa suhdetta
Parisuhteet ovat nykyään lujilla. Aviopuolisoiden välejä nakertaa ennen kaikkea ajan puute.
-Usein työ ja perhe kilpailevat keskenään, ja siinä tilanteessa perhe ja parisuhde jäävät toiseksi. Kun sitä jatkuu tarpeeksi kauan, parisuhde alkaa nilkuttaa, Kalervo Nissilä tuumaa.
Paula Juolasmaa muistuttaa, että parisuhteessakin on eräänlainen näkymätön kirjanpito: siinä pitää antaa yhtä paljon kuin saa. Jos oma hyvinvointi on jatkuvasti kumppanin hyvinvointia tärkeämpää, parisuhde voi huonosti.
- Toisinaan kyse on itsekkyydestä, tosinaan silkasta väsymyksestä. Kaikki, jotka käyvät töissä ja joilla on pieniä lapsia, tietävät, mitä väsymys on, perheneuvoja Saara Tuhkanen puolestaan sanoo.
Perheneuvoja Marja Siivola kehottaa pariskuntia keskustelemaan keskenään, ottamaan selvää toistensa ajatuksista ja toiveista. Myös kahdenkeskinen aika on parisuhteen hoidon kannalta tärkeää.
- Tavallista on, että pariskunnilla ei ole ollut kahdenkeskistä aikaa vuosikausiin. Siitä, että vanhemmat käyvät kahdestaan jossakin, on hyötyä myös lapsille.
(MTV3-STT)