Ydinvoimalaonnettomuus Japanissa

Neljä työntekijää on kuollut ja kymmenen loukkaantunut ydinvoimalan höyryvuodossa. Radioaktiivista säteilyä ei ole päässyt vuotamaan.

Neljä työntekijää kuoli ydinvoimalassa sattuneessa höyryvuodossa Japanissa, poliisi kertoo. Viranomaisten mukaan radioaktiivista säteilyä ei päässyt vuotamaan voimalasta. Onnettomuus sattui Mihaman ydinvoimalassa Keski-Japanissa, noin 350 kilometriä länteen Tokiosta. Onnettomuudessa loukkaantui seitsemän työntekijää, joista osa vakavasti. Loukkaantuneet kärsivät kuuman höyryn aiheuttamista palovammoista.

Höyryvuoto tapahtui voimalan kolmosreaktorin turbiinihallissa. Onnettomuus sattui sen jälkeen kun reaktori ja turbiini pysähtyivät automaattisesti hälytyksen vuoksi. Pysähtymisen jälkeen yli 200-asteista vesihöyryä pääsi turbiinihuoneeseen, jossa oli 11 työntekijää. Hälytyksen syytä selvitetään.

Voimalan omistava yhtiö Kansai Electric Power kertoi, että onnettomuudessa kuolleet ja loukkaantuneet työntekijät valmistelivat reaktorin sulkemista huoltotöiden ajaksi. Japanin pääministeri Junichiro Koizumi esitti osanottonsa onnettomuudessa kuolleiden omaisille ja painotti korkeiden turvallisuusmääräysten tärkeyttä ydinteollisuudessa.

Japanilaiset epäilevät ydinvoimaa

Maanantaisen onnettomuuden uskotaan lisäävän japanilaisten ydinvoimaa kohtaan tuntemaa epäluuloa. Japanin ydinvoimateollisuutta on viime vuosina ravistellut onnettomuuksien ja skandaalien sarja. Tokyo Electric Power -yhtiö myönsi vuonna 2002, että se oli systemaattisesti peitellyt yhtiön ydinreaktoreista tarkastuksissa löytyneitä vikoja.

Edellinen ihmishenkiä vaatinut ydinonnettomuus sattui Japanissa vuonna 1999, jolloin Tokaimuran uraania käsittelevässä laitoksessa kuoli kaksi ihmistä. Työntekijät aiheuttivat vaarallisen reaktion siirtämällä uraaniliuosta teräsämpäreillä saostussäiliöön. Lisäksi 600 ihmistä altistui radioaktiiviselle säteilylle.

Ydinvoimalla tuotetaan hieman yli neljännes Japanin tarvitsemasta energiasta. Useissa kaupungeissa kansalaiset ovat äänestäneet uusien ydinvoimaloiden rakentamista vastaan. Tänään on kulunut 59 vuotta siitä, kun Nagasakiin pudotettiin atomipommi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat