WWF: Maapallo kestää 10 miljardia ihmistä, jos elintapoja muutetaan

YK:n väestöohjelma UNPF:n mukaan Maapallolla on tänään seitsemän miljardia ihmistä.

Ennusteessa on 1-2 prosentin virhemarginaali, kertoo BBC. Ihmisiä voi siis tänään olla 56 miljoonaa yli tai ali seitsemän miljardin. Voi olla, että seitsemän miljardia tuli täyteen jo puoli vuotta sitten. Toisaalta on myös mahdollista, että seitsemän miljardia ylittyy vasta ensi keväänä.

YK:n väestöennustepäällikkö Gerhard Heilig kertoo BBC:lle, että monissa kehittyvissä maissa väestönlaskenta on niin epäluotettavaa, että kaikkien väestöennusteiden virhemarginaali on todellisuudessa selvästi yli 12 kuukautta.

Ihmisten tarkkaa lukumäärää tiettynä ajanhetkenä on toisin sanoen mahdotonta tietää. Se kuitenkin tiedetään, että meitä on jatkuvasti enemmän. Vuonna 1999 meitä oli kuusi miljardia. Vuonna 2050 ihmisiä lienee jo 10 miljardia.

"Hurja taakka Maapallolle"

Suomen WWF:n eli Maailman luonnonsäätiön ohjelmapäällikkö Jussi Nikula kertoo, että väestönkasvuennusteet ovat melko luotettavia.

– Väestönkasvu on hitaasti muuttuva prosessi. Melko pitkälle voidaan ennustaa hyvällä varmuudella miten se kehittyy. Vuoteen 2050 mennessä meitä on 9-10 miljardia. Siihen tuskin suuria muutoksia tulee.

– Se on hurja taakka Maapallolle, mutta se mahtuu tänne kyllä ihan hyvin ja pystyy täällä elämään, kun vain elintavat ja kulutustottumukset ovat oikeanlaisia.

Maapallolla riittää tilaa. Jos kaikki maailman ihmiset asuisivat yhdessä megakaupungissa, jonka asukastiheys olisi Pariisin luokkaa, mahtuisivat kaikki seitsemän miljardia ihmistä Ranskan kokoiselle alueelle.

Tiettyä rajaa Maapallolla kestävästi ja järkevästi elävälle ihmismäärälle ei voida laitaa.

– Ei voida sanoa tiettyä ihmismaksimia. Klassinen ihmisten ympäristövaikutusten yhtälö riippuu siitä kuinka paljon ihmisiä on, kuinka paljon ihmiset kuluttavat ja miten he kuluttavat. Näistä kolmesta tekijästä tulevat yhteenlasketut ympäristövaikutukset. Ihmisten lukumäärä saa kyllä kasvaa jos kulutetaan sopivalla tasolla ja oikein tavoin. Ei voida kertoa absoluuttista määrää ihmisille, johon voisi rajan vetää.

Nykymenolla Maapalloja tarvittaisiin lisää

Ongelma ei ole ihmisten määrä, vaan ekologisesti täysin kestämätön kulutustaso.

– Jos kaikki eläisivät kuin suomalaiset, tarvittaisiin kolme tai neljä Maapalloa kestävään kulutukseen.

Nykyinen maailmanlaajuinen kulutus vie 1,5 Maapallon luonnonvarat vuodessa. Olemme kestämättömässä ylikulutuksen tilassa, joka ei voi jatkua loputtomiin.

– Yhden Maapallon rajoihin on mahdollista päästä, kun vain mietitään miten kulutetaan ja kuinka paljon kulutetaan.

Apua, apua, elintaso laskee!

Sielun Veljet lauloi jo 80-luvun alussa "apua, apua, elintaso laskee!" Ironisen huolestunut huuto oli ennenaikainen.

Nyt alamme kuitenkin lähestyä hetkiä, jolloin nykyisen elintason mielekkyys on uskallettava asettaa kyseenalaiseksi, sanoo Nikula.

– Jos kulutetaan vastuullisesti niin Maapallo kestää. Se liittyy määrään ja laatuun. Jo sillä, että tehdään fiksumpia valintoja nykykulutustasolla, voidaan vaikuttaa ilmastoon, sademetsien tilaan ja metsäkatoon.

– Länsimaissa välttämätön asia on kuitenkin, että kulutuksen tasoa tiputetaan, koska ilman sitä Maapallon resurssit eivät yksinkertaisesti riitä.

– Suomalaisesta näkökulmasta yksityisen kulutuksen kolme tärkeintä osa-aluetta ovat asuminen, liikkuminen ja ruoka.

Nikulan mukaan asumisessa suomalaisten on totuttauduttava maltillisempaan määrään asuinneliöitä. Lisäksi asunnon sijainti tulisi miettiä tarkkaan: mitä vähemmän liikkumisen tarvetta, sen parempi. Tähän vaikutetaan tietenkin ensisijaisesti yhdyskuntasuunnittelulla, mutta yksilöiden valinnoilla on silti väliä.

Erityisesti omaan liikkumiseensa voi vaikuttaa. Kävelyä, pyöräilyä ja julkista liikennettä tulisi harrastaa aina kun mahdollista, kertoo Nikula.

– Ruoan osalta tärkeää on vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta. Kaikista helpoin ratkaisu on ruokahukan pienentäminen, koska ruokaa menee nykyään huomattavat määrät hukkaan. Sillä saadaan jo isoja parannuksia.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan kotitalouksien ruokahävikki on 20–30 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa jokaista suomalaista kohti.

Seuraavan 40 vuoden aikana edessä isoja muutoksia

WWF:n Nikula haluaa muistuttaa, että tulevaisuudessa on löydettävä keinot pienentää radikaalisti luonnonvarojen kulutusta ja kasvihuonekaasujen päästöjä.

– Täytyy olla aika nokkelia ja kekseliäitä miten nykyistä teollisuusmaiden elämää muokataan niin, että se tulee kestäväksi.

– Ilmastonmuutoksen myötä meidän pitää vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 95 prosenttia seuraavan 40 vuoden aikana. Luonnonvarojen kulutusta pitää vähentää yli 50 prosenttia, jopa 80 prosenttia. Elämä näyttää aika erilaiselta 40 vuoden päästä, kun on tällaiset tavoitteet joihin on yksinkertaisesti pakko päästä, jos halutaan kestävästi Maapallolla asua.

– Ilmastonmuutoksentorjunta on nykytietojen valussa itse asiassa melko helppoa eikä edes kovin kallista.

– Luonnonvarojen kulutus on vielä massiivisempi haaste. Sen ratkaiseminen tarkoittaa, sitä että tämä tavaran määrä ja tapa kuluttaa ei tule jatkumaan sellaisenaan.

– Siinä on ihmistyöllä taas paljon enemmän käyttöä. Suutarit, räätälit, puusepät ja muut ovat korjaamassa tavaroita ja tavaroita käytetään uudestaan.

– Se on tiukka reunaehto minkä ekologinen kestävyys meille asettaa.

Apua, apua.

Katso Mari Karppisen juttu (Kymmenen uutiset 31.10.2011)

Katso ympäristöneuvos Sauli Rouhisen haastattelu (Seitsemän uutiset 31.10.2011)

Lue myös:

    Uusimmat