Mainos

WTC-iskuista selvinnyt: Pääsin ahdistuksen ja vihan yli

Brook Peters oli syyskuun 11. päivän terrori-iskujen aikaan neljävuotias ja toista päivää koulussa WTC-tornien lähellä. Ennen iskujen vuosipäivää hän sai valmiiksi dokumenttielokuvan, jossa hän käsittelee tuhoa koululaisten ja opettajien näkökulmasta. Toimittaja Ville Juutilainen seurasi nyt 14-vuotiaan Petersin elämää puolen vuoden ajan New Yorkissa. Tämä on kuusiosaisen sarjan viimeinen osa.

Kaksoistornien savutessa Brook Peters istui paloautossa niiden juurella. Muistoissa se on yhä tutuin ja turvallisin paikka mitä hän tiesi.

Mutta mitä neljävuotias saattoi käsittää häntä ympäröivästä kaaoksesta?

Peters puhuu muistoistaan pitkiä, harkittuja lauseita.

Tämä on viimeinen osa

"En muista päivän jokaista vaihetta", hän aloittaa, Michelle-äidin seuratessa haastattelua vierestä.

"Mielessäni on kuvia, joissa ihmiset hyppäävät torneista. Joissakin kuvissa olen paloautossa ja äiti halaa palomiehiä toivottaen onnea matkaan."

Hän ei kuitenkaan ymmärtänyt näkemäänsä. Pienenä hän viittasi hyppääviin ihmisiin puhuen "asteroideista" tai "tikku-ukosta, jolla oli salkku".

"Vaikeinta oli se, että palomiehet kertoivat minulle asioita, joita sanoa heidän lapsilleen tai vaimoilleen. Kun he kuolivat, yritin todella kauan yhdistää mielessäni nimiä ja kasvoja, mutta en voinut muistaa niitä."

Hänen viisivuotissyntymäpäivänsä oli vain muutama viikko iskujen jälkeen. Juhliin osallistuneet palomiehet halusivat tehdä kaikkensa osoittaakseen, että asiat olivat vielä ennallaan. Tänä päivänä lähes kaikki heistä ovat kuolleet iskuissa saamiinsa jälkitauteihin.

"Muistan ajatelleeni, kuinka palomiehillä olivat isoimmat, voimakkaimmat kädet mitä tiesin. En ole enää niiden voimakkaiden käsien tervehdittävänä."

Peters kertoo edelleenkin vilkuttavansa aina paloautolle. Hän haluaa tehdä palomiehen soveltuvuustestin 17 vuotta täytettyään.

Dokumentista kampanjaksi

Petersin mukaan dokumentin tekeminen auttoi häntä pääsemään syyskuun 11. päivän tapahtumien yli.

"Pidin asioita sisälläni vuosia. En unohda mitä tapahtui, mutta se ei tee minua enää ahdistuneeksi tai vihaiseksi."

Nyt The Second Day -elokuva on levinnyt ympäri maailmaa. Sen ympärille on rakennettu kokonainen nuorten hyvinvointia ja itseilmaisua edistävä kampanja, josta innostui myös rockyhtye Simple Plan.

Ennen WTC-dokumentin tekoa Peters oli tehnyt kaksi animaatiota: toisessa animaatiossa oli taisteltu avaruusolentoja vastaan, toinen kertoi virtahevon ja kilpikonnan ystävyydestä.

Hän on yhä hämmentynyt elokuvansa saamasta julkisuudesta.

"Tämä vain tuntui tarinalta, jonka haluaisin kertoa."

WTC-alueen lähistöllä sijaitsevista kouluista pakeni yhteensä yli 5600 oppilasta ja 200 opettajaa. Kaikki opettajat ja oppilaat selvisivät päivästä hengissä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja