Mainos

Wikileaks: Venäjä on käytännössä mafiavaltio

Wikileaks-sivuston uuden paljastuksen mukaan Venäjä on käytännössä mafiavaltio, jossa poliittiset puolueet kulkevat käsi kädessä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa. BBC:n mukaan Venäjän lisäksi mafiavaltioihin kuuluvat Valko-Venäjä ja Tshetshenia. Näin on määritellyt espanjalainen syyttäjä Jose Gonzalez, jonka muistion Wikileaks-sivusto on vuotanut julkisuuteen. Vuoto julkaistiin alun perin Guardian-lehdessä.

Wikileaksin mukaan mafiamaissa valtiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta on vaikea erottaa toisistaan. Ainakin Venäjällä korkeat virkamiehet keräävät myös lahjuksia eräänlaisena henkilökohtaisena "verojärjestelmänä".

Gonzalez on tutkinut Venäjän mafian toimia Espanjassa jo pitkään. Hänen tutkimustensa perusteella on pidätetty ainakin 60 mafiarikollista. Epäselvää on missä laajuudessa pääministeri Vladimir Putin on mukana mafian toiminnassa ja missä määrin hän kotrolloi sen toimintaa.

Wikileaksin mukaan Yhdysvallat uskoo, että Vladimir Putin esimerkiksi tiesi operaatiosta, jossa murhattiin Putinin hallinnon ja Tshetshenian sodan arvostelija Aleksander Litvinenko.

Gonzalezin tietoihin perustunut muistio on lähetetty Yhdysvaltain Espanjan-suurlähetystöstä helmikuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.