WHO: Kehitysmaiden lääkäripula kriittinen

Maailman terveysjärjestö laskee, että kehitysmaihin Afrikassa ja Aasiassa tarvittaisiin välittömästi yli neljä miljoonaa lääkäriä tai sairaanhoitajaa.

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa kehitysmaiden lääkäri- ja sairaanhoitajapulan pahenemisesta.

WHO:n raportin mukaan 57 kehitysmaahan Afrikassa ja Aasian maaseutualueilla tarvittaisiin heti yli neljä miljoonaa terveydenhoitoalan ammattilaista. Järjestön mukaan pula lääkäreistä ja sairaanhoitajista on äitynyt niin pahaksi, että ihmisiä kuolee jatkuvasti puutteellisen hoidon vuoksi.

Pahin syy henkilöstöpulaan on se, että terveydenhuollon koulutetut ammattilaiset eivät jää kotimaihinsa, vaan matkustavat leveämmän leivän perässä ulkomaille.

- Afrikassa koulutetuista lääkäreistä joka neljäs ja sairaanhoitajissa joka 20:s työskentelee kehittyneissä maissa. Maat ovat keskenään hyvin eriarvoisessa asemassa: esimerkiksi 29 prosenttia Ghanan lääkäreistä työskentelee ulkomailla. Zimbabwen sairaanhoitajien kohdalla luku on 34 prosenttia, WHO:n raportissa sanotaan.

WHO:n pääsihteeri Lee Jong-wook kuvailee terveydenhuoltohenkilökunnan puutetta kehitysmaissa "kriittiseksi".

- Jos emme ryhdy toimiin heti, vuosituhattavoitteet tulevat jäämään pelkiksi tyhjiksi lupauksiksi ja maailma on täynnä tyhjiä lupauksia, pääsihteeri sanoi Sambiassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

WHO:n raportin mukaan kuilu rikkaiden ja köyhien maiden välillä kasvaa koko ajan terveydenhuollossakin. Pahiten tämä näkyy juuri siinä, että rikkaat maat vetävät puoleensa lääkäreitä ja sairaanhoitajia köyhistä maista, joita köyhyyden lisäksi riivaavat usein aidsin, malarian ja tuberkuloosin kaltaiset tartuntataudit.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat