Mainos

Watergate täyttää 30-vuotta

Yhdysvaltojen presidentin Richard Nixonin ja kymmenien muiden johtohahmojen eroon aikanaan johtaneesta Watergate-skandaalista on kulunut 30 vuotta.

Watergate-skandaalista on tänään kulunut 30 vuotta.

Kesäkuun 17. päivänä vuonna 1972 viisi Yhdysvaltain demokraattisen puolueen toimistoon murtautunutta miestä pidätettiin. Kävi ilmi, että murron tarkoituksena oli korjata toimistoon asetettuja salakuuntelulaitteita.

Tästä tapahtumasta kehkeytyi Yhdysvaltojen kaikkien aikojen suurin poliittinen kriisi, jonka seurauksena presidentti Richard Nixon ja 40 muuta johtavissa asemissa olevaa henkilöä joutuivat lopulta eroamaan.

Skandaalin paljastaneet toimittajat Bob Woodward ja Carl Bernstein kieltäytyvät yhä paljastamasta tietolähteensä, nk. "syväkurkun" oikeaa nimeä. Miehet olivat luvanneet, etteivät paljasta lähteen nimeä ennen tämän kuolemaa, jos tämä ei halua tulla julkisuuteen.

Journalistien lupaus ei silti ole estänyt lukuisia tutkijoita ympäri Yhdysvaltoja selvittelemästä syväkurkun henkilöllisyyttä. Entinen Valkoisen talon neuvonantaja John Dean julkaisi eilen kirjan, jossa hän esittää kourallisen ehdokkaita syväkurkuksi. Illinoisin yliopiston kolmivuotisen tutkimusprojektin tuloksena on puolestaan laadittu seitsemän nimen lista.

Todennäköisin syväkurkku on tutkimuksen mukaan Nixonin puheiden kirjoittajana ja presidenttiehdokkaana tunnettu Patrick Buchanan. Syväkurkuksi on tosin ollut kymmeniä ehdokkaita, aina CIA:n ja FBI:n johtajista ulkoministeri Henry Kissingeriin.

(MTV3-STT-Reuters-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.